On hyvä, ettei lentokenttäalue päädy kenelle tahansa

Jokaisella kunnalla ei ole lentoasemaa. Joroisten kunnalla taitaa pian olla. Kunnanhallitus käsittelee maanantaina maakauppaa, jolla Finavia myisi reilulla 160 000 eurolla Joroisten kunnalle hieman alle 140 hehtaarin maa- ja vesialueet, joilla sijaitsee muun muassa lentoasema. Lentoliikennettä asema ei ole palvellut enää vuoden 2013 jälkeen, ja viimeiset vuodet sieltä on johdettu kuntaa. Kolmen kunnanviraston loukussa elävän Joroisten käytössä oleva virasto on entinen lentoterminaali.

Kauppaa on hierottu pitkään mutta päätöksenteko on ollut hidasta Finaviassa, joka on valtion omistajaohjauksen alla. Lentoaseman ja sen maiden kohtalo on luonnollisesti strategisesti tärkeä asia myös valtiolle.

Mielenkiintoista kaupassa on, ettei siihen sisälly kiitorataa. Siitä Finavia neuvottelee Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Liekö tähän syynä Puolustusvoimat, jota lentokenttäalueen kohtalo on kiinnostanut erityisesti? Nähtäväksi jää sekin, huolehtiiko joku varsinaisen kiitoradan kunnosta jatkossa – ainakaan Finavialla siihen ei enää ole ollut kiinnostusta ja yhtiö aikoo hakea lentopaikan pitoluvan lakkauttamista, jos kauppa toteutuu.

Lentoterminaali on taipunut virastokäyttöön hyvin. Se vain on kaukana kirkonkylästä, jossa kaksi vanhaa kunnanvirastoa odottaa rahaa. Entisen, sisäilmaongelmaisen viraston purkuaikeita kunta siirsi säästösyistä ainakin tältä vuodelta. Vielä vanhemman vanhan hirsirakenteisen, suojellun viraston kunnostukseen ei ole poliittinen tahto riittänyt.

On ymmärrettävää, että Joroisten kunta on kiinnostunut maa-alueesta viitostien kupeessa ja on hyvä, ettei lentokenttäalue päädy "kenelle tahansa". Kunnan poliittisesti herkkiä kiinteistötuskia kauppa ei kuitenkaan ratkaise.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.