On käsittämätöntä, että osa taloyhtiöistä ei vieläkään ole hankkinut biojäteastiaa

Jätteiden lajittelu on useimmissa kotitalouksissa jo osa luontevaa arkipäivää. Varsinkin mahdollisuus viedä pakkausmuovit kierrätykseen on saanut paljon kiitosta.

Keski-Savon Jätehuolto ja Riikinvoima Oy ovat muistuttaneet asukkaita jatkuvasti siitä, että voimalaan tulee poltettavaksi aivan liian paljon eloperäistä biojätettä, joka ei sinne kuulu. Sitä voi olla jopa kolmasosa jätemäärästä. Voimalassa biojäte aiheuttaa vain harmia: märän jätteen kuivuminen voimalan kattilassa vie vähintään yhtä paljon energiaa kuin sen poltosta syntyy.

Käsittämättömältä tuntuu, että Varkaudessa on edelleen taloyhtiöitä, jotka eivät ole hankkineet jätekatokseensa biojäteastiaa. Tämä on ollut pakollista jo vuosien ajan, ja hiljattain sääntöä vielä kiristettiin niin, että biojätteen erilliskeräys on pakollista niissä taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

Warkauden Lehden haastattelema isännöitsijä ehdottaa (WL 17.7.), että kaupungin pitää asettaa selvä takaraja, johon mennessä astiat on hankittava. Voi epäillä, ettei tämäkään yksin saisi viivyttelijöitä tarttumaan toimeen, koska biojätteen keräilystä on ollut selvät säännökset jo vuosien ajan.

Ehkä takarajaan pitäisi liittää sanktio, joka lankeaisi maksettavaksi, jos asiat eivät ole määräajassa kunnossa? Tällainen voisi olla vaikka korotettu jätemaksu niille taloyhtiöille, jotka eivät kerää biojätettä. Nykyisinkin sekajäteastian tyhjentäminen maksaa enemmän kuin lajiteltu jäte, mutta ilmeisesti sekajätteen kalleus ei ole vielä kaikille kirkastunut.

On vaikea ymmärtää, millä perusteilla taloyhtiöt ja niiden hallintoelimet kieltäytyvät noudattamasta kaikkia sitovia määräyksiä. Tilan puute kuulostaa tekosyyltä: jokainen lajitteluastia vaatii tilansa, mutta samalla voi vähentää isoja sekajätesäiliöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.