Parhaimmillaan Nuorten talo ehkäisee nuorten syrjäytymistä ja lisää sosiaalista kanssakäymistä

Nuorten talon remontti Kuoppakankaalla etenee aikataulussa. Entisestä Savon ammattiopiston koulurakennuksesta ei ole tullut remonttimiehille isoja yllätyksiä vastaan. Näillä näkymin Nuorten talo on valmis toukokuussa.

Nuorten talon valmistuminen on iso, tärkeä ja odotettu asia. Pitkään puhuttu hanke on edennyt mutkitellen mutta lopputulos on tärkeintä. Nuoret ovat saamassa pian oman talon, jonka suunnitteluun nuoret ja nuorisotoimi ovat saaneet osallistua tiiviisti. Tiloihin muuttaa myös Soisalo-opiston kuvataiteen opetus. Lisäksi Nuorten talo saa nuorisokahvilan, jota kaupungissa on pyöritetty vaihtelevalla menestyksellä vuosien varrella.

Varkaudessa on nyt nuorisosukupolvi, joka on kasvanut ilman nuorisotaloja. Nuorten vapaa-ajan vietto on siirtynyt esimerkiksi liikenneasemille ja markettien auloihin. Ikävää palautetta häiriökäyttäytymisestä on tullut monelta suunnalta, kun nuoret ovat kokoontuneet isoiksi porukoiksi paikkoihin, jotka eivät ole siihen tarkoitukseen suunniteltuja ja tarkoitettu. Nuorten talolla on mahdollisuus ehkäistä myös tällaisia lieveilmiöitä.

Mielikuvitus on rajana, kun nuoret pääsevät ohjaajiensa kanssa suunnittelemaan mielekästä tekemistä omiin tiloihinsa. Monesti ihan parasta tekemistä on hengailu toisten nuorten kanssa.

Tärkeää onkin, että tiloihin saadaan sellaista toimintaa, joka vetää ja kiinnostaa nuoria. Parhaimmillaan Nuorten talo ehkäisee nuorten syrjäytymistä ja lisää tervettä ja luontevaa sosiaalista kanssakäymistä. Jos kaupunki pystyy olemaan mukana rakentamassa nuorille hyviä muistoja nuoruudesta kotikaupungista, Nuorten talo on hintansa ansainnut ja voi saada jotkut jäämään kotikonnuille tai palaamaan opintojen jälkeen.