Räätälöidyt bussivuorot

Varkauden paikallisbussien uudet aikataulut herättävät kiivasta keskustelua. Linja-auto ei ole tutulla pysäkillä siihen aikaan kun on totuttu, ja reiteissäkin on muutoksia entisiin käytäntöihin verrattuna.

Matkustajien vanhempi polvi on ihmeissään, kun aikatauluja ei löydy totuttuun tapaan kaikilta pysäkeiltä saati että ne jaettaisiin joka kotiin painettuna vihkosena kuten takavuosina. Koululaisilla ei tätä ongelmaa ole, kun aikataulut ovat netissä ja lisäksi mobiililaitteella näkee, missä kohti bussi on milloinkin menossa.

Nyt autoissa on ajan tasalla olevat paperiaikataulut, jotka myös tekevät kauppansa. Tämä osoittaa, että paikallisliikenne kiinnostaa. Uudet lähtöajat vaativat totuttelua, mutta tilanne varmasti rauhoittuu syksyn mittaan. Kaupungininsinööri Jani Viljakainen sanoo (WL 14.8.) syyn aikataulumuutoksiin. Paikallisliikenne on nyt räätälöity Waltterin koulun mukaan, ja samalla se myös palvelee Osmajoentien kampusaluetta.

Tärkeää onkin, että kouluunpääsy järjestetään julkisilla liikennevälineillä lapsille ja nuorille mahdollisimman sujuvaksi. Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve on esittänyt lisääkin muutoksia. Hänen mielestään kaikkien paikallisvuorojen olisi syytä koukata kampuksella eikä pelkästään jättää matkustajia Osmajoentien varteen.

Liikennöitsijän vaihtumisen myötä on bussivuoroja myös lisätty. Nyt bussit kulkevat varhaisemmin aamulla ja myöhemmin illalla kuin edellisellä sopimuskaudella.

Tällaisia vuoroja on toivottu. Niiden säilyminen on kiinni pelkästään siitä, miten paljon matkustajia riittää. Tulevan talvikauden aikana kerätään kokemuksia ja ratkaisut tehdään sitten niiden mukaan. Jos matkustajamäärä ei oleellisesti nouse, kokeilu jää väliaikaiseksi.