Ratkaisevaa on, millaisen palveluvarustuksen ostovoima riittää pitämään hengissä

Harva asia kiinnostaa varkautelaisia yhtä paljon kuin Kauppakatu. Olisi tietenkin suotavaa, että tämä kiinnostus ilmenisi kaupunkilaisten haluna käyttää paikallisia kaupallisia palveluja, sijaitsivat ne sitten Kauppakadulla tai muualla kaupungissa.

Kehitettiin Varkauden keskustoja mihin suuntaan tahansa, ratkaisevaa lopulta on, kannattavatko kaupalliset palvelut vai eivät ja millaisen palveluvarustuksen ostovoima riittää pitämään hengissä. Isojen kaupunkien houkutukset ja verkkokauppa nakertavat tilaa kivijalkakaupalta ja kehitys näkyy paljon Varkautta isompienkin kaupunkien keskustoissa. Väkimäärän lasku ei hankaloittaa asiaa.

Ilman yrittäjiä, putiikkeja, kampaamoja, kahviloita ja ravintoloita Kauppakatu ei ole elävä eikä sellaisena pysy. On siis mahdotonta ajatella, että kaupallisten keskustojen kehittämistä tehtäisiin Varkaudessakaan niin, ettei yrittäjiä kuultaisi. Vaikka erimielisyyttä ja monenkirjavia mielipiteitä kehityksen suunnasta on odotettavissa, keskustelua pitää käydä ja hakea sellaisia ratkaisuja, joilla Kauppakadun elinvoimaa kyetään tukemaan. Riitelemään ei kannata lähteä vaan varmistamaan, että niin kiinteistöjen omistajat, yrittäjät kuin asukkaat saadaan sitoutumaan kehitykseen.

Joka tapauksessa on hyvä, että Varkauden kaupunki laittaa keskustojen kehitystyötä liikkeelle. Oman keskustelun paikka on, mikä taho työn ottaa hallintaansa. Aiemmat viritykset ovat osoittaneet, että mukana pitää olla tiiviisti Varkauden kaupungin tai Navitas Kehityksen edustaja tai edustajia, jotka tuovat keskusteluun ammattimaista otetta ja tietävät, millaisissa rajoissa suunnitelmien pitää kulkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.