Riskejä kannattaa seurata: On todennäköistä, että viruksen leviämisen uhka ei poistu hetkeen aikaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että lomailijoiden riski saada koronavirustartunta on pieni, ellei matkusta Kiinaan (STT 13.12.). Tieto on huojentava monelle, joka on perheelleen varannut talvilomareissun. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kuvaa yksittäisen ihmisen riskiä saada tartunta äärimmäisen pieneksi suomalaisten suosimissa lomakohteissa.

Tartunnoista 99 prosenttia on havaittu Kiinassa. Vajaasta 1 400 menehtyneestä yksi ainoa on kuollut Kiinan ulkopuolella.

Arvioihin voi luottaa mutta tilannetta on toki hyvä seurata tarkasti: talvilomaa seuraa pääsiäislomat ja niitä kesälomat. Ajanmukaista tietoa on saatavissa sekä THL:n että ulkoministeriön sivuilta. On todennäköistä, että viruksen leviämisen uhka ei poistu hetkeen aikaan. Maailman terveysjärjestö WHO on kuvannut koronavirusta vakavaksi uhaksi.

Suomen terveydenhuolto on varautunut hyvin korona-viruksen tyylisiin epidemioihin ja vakuuttaa, että mahdolliset sairastapaukset kyetään hoitamaan. Varautumista on jouduttu harjoittelemaan ja siihen satsaamaan viime vuosikymmeninä erilaisten virus-uhkien, muun muassa sarsin, vuoksi. Tartuntataudit ovat ovelia ja muuntautuvat mutta onneksi myös ihminen löytää keinoja suojautua ja saada epidemioita kuriin.

Hienoa on, että tehokkaat kotikonstit ovat monien suomalaisten arkipäivää. Käsihygienia on helppo keinoa estää tartuntoja ja välttää niiden leviämistä – oli sitten kyseessä tavallinen flunssapöpö tai joku muu. Käsihygieniasta huolehtimisesta kertoo muun muassa Bernerin Heinäveden tehtaiden tilanne. Heinävedellä valmistetaan yhtiön desinfiointituotteet. Käsidesin kysyntä on kasvanut tuntuvasti sen jälkeen, kun korona-virus tuli tietoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.