Ruokakassi tai ruokaraha eivät korvaa lämmintä ateriaa mutta ne helpottavat taloutta

Yli 70-vuotinen perinne, maksuton kouluruokailu jatkuu Keski-Savon alueella jollain tavoin myös etäkouluaikana. Pieksämäki ennätti ensimmäisenä tehdä päätökset ruokakassijakelusta. Perässä seurasi Leppävirta, joka maksaa jokaiselle oppilaalle kolmen euron ruokarahan huhti- ja toukokuussa. Kahdessa kuukaudessa ruokarahaa ennättää kertyä 84 euroa. Varkaus on tiedustellut tarvetta kodeista ja tekee vastausten perusteella päätöksiä ensi viikolla. Joroisissa seurataan tilannetta: ruokaa jaetaan tässä vaiheessa 70 kotiin, jotka sosiaalitoimi ja koulu ovat määritelleet yhdessä. Kuopiossa koululounas tarjotaan pakattuna noutoruokana, ja lounaspaketti sisältää lämmitettävän pääruoan.

Kouluruokailun palauttaminen poikkeusajan mahdollistamilla tavoilla koululaisille levisi kuin kulovalkea ympäri maata, vaikka kunnilla ja koulutuksen järjestäjillä ei ole lakisääteistä velvollisuutta järjestää kouluruokailua niille, jotka opiskelevat kotona.

Lasten ruokailukustannuksiin osallistuminen on kuitenkin hieno ele ja monissa perheissä tarpeellinen. Korona on vienyt monen yrityksen suuriin vaikeuksiin. Se tietää lomautusten, työttömyyden ja samalla perheiden taloudellisten ongelmien kasvua. Lasten loma-ajat ovat aina perheissä tavallista kalliimpaa aikaa, kun ruokakustannukset nousevat. Korona pidensi nyt koululaisten kotiaikaa kuukausilla. Lisäksi kotona etätöitä tekevien vanhempien päivät ovat ruuhkaisia, kun aikaa pitää löytyä myös lasten ruokahuoltoon ja koulunkäynnin tarkkailuun.

Ruokakassi tai ruokaraha eivät korvaa päivittäisen lämpimän aterian tarvetta mutta ne helpottavat taloudellista painetta. Ruoan noutaminen voi taas tuoda riskiä tarpeettomiin kontakteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.