Ruotsinkielisestä koulusta ei juuri muualla tiedetä, vaikka itäsuomalaisen harvinaisuuden luulisi olevan tunnettu

Ruotsinkielisen koulun lakkauttaminen on jälleen pöydällä. Vuodesta toiseen armonaikaan saaneen pienen koulun oppilasmäärä on alittanut 12 oppilaan rajan, jonka Varkauden kaupunki on asettanut vähimmäismääräksi vuonna 2014. Ensi syksynä koulutien aloittaisi 11 oppilasta, joista kolme olisi esikoululaisia. Peruskoululaisista kuusi on varkautelaisia ja kolme joroislaisia.

Svenska skolan i Varkaus on erikoisuus, jolle yhä soisi paljon toimintavuosia. Koulu täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja se on elävä muistutus vahvan teollisuuspaikkakunnan historiasta. Varkauden alueella ruotsinkielisiä perheitä ei nykyisin ole paljon, ja enemmistö koulun oppilaista on tullut pitkään suomenkielisistä perheistä. Kahden kielen hallinta on tietenkin koulun käyneille suuri rikkaus.

Mutta katsoi ruotsinkielisen koulun tilannetta mistä suunnasta tahansa, se on heikko. Pieni oppilasmäärä näkyy muun muassa opettajien vaihtuvuutena ja myös pedagogisen pätevyyden puutteina.

Oikeanlaista otetta koulun markkinointiin ei ole löytynyt, vaikka toiminta on ollut pitkään vaakalaudalla. Parhaimmillaan koulu voisi olla yksi Varkauden vetovoimatekijöistä. Käytännössä koulusta ei juuri muualla tiedetä, vaikka itäsuomalaisen harvinaisuuden luulisi olevan laajemmin tunnettu.

Koululla on kautta aikojen ollut vahva puolustajien joukko opettajissa ja lasten vanhemmissa. Niin varmasti tälläkin kerralla. Todennäköisesti jatkoaika on kuitenkin vielä tiukemmassa kuin ennen. Koulun lakkautus toisi noin 80 000 euron säästöt. Ehkä säästöjäkin tärkeämpi kysymys tällä keskustelukierroksella on, onko koululla enää elämisen edellytyksiä. Jostain pitäisi löytää viisastenkivi, jolla oppilasmäärää saisi nousemaan. Ei mikään koulu voi toimia ilman lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.