Satavuotiasta lukiota ja sen opetuksen tasoa pitää hoitaa ja helliä huolella

Varkauden lukiossa on meneillään tärkeä viikko. Lukiolaiset viettävät opinahjonsa 100-vuotisjuhlaa, ja sen kunniaksi oppitunneilla on maisteltu, millaista opetus on ollut toiminnan ensimmäisinä vuosikymmeninä. Ehkäpä jopa viihtyvyys nykytunneilla hetkeksi kohenee, kun vertailukohtana on entisaikojen kuri ja järjestys.

Vaikka 100 vuotta on kunnioitettava taival, Varkauteen tuli lukio myöhemmin kuin monelle muulle paikkakunnalle. Varkaudessa koulutuksen kehittämistä lykkäsivät muun muassa teollisuuden talousongelmat ja sisällissota. Varkauden Suomalainen Yhteiskoulu päätettiin perustaa kesällä 1919, ja se aloitti toimintansa Savontiellä. Myöhemmin Varkauden Yhteislyseo muutti Päiviönsaareen. 70-luvulla Varkauteen syntyi kaksi lukiota, jotka yhdistyivät uudelleen 1990-luvun lama-aikaan. Kymmenen vuotta lukiosta on ollut osa Savon koulutuskuntayhtymää. Aika ajoin lukion siirrosta takaisin kaupungille on ollut keskustelua mutta se jo jäänyt ponnettomaksi.

Lukio on hyvin tärkeä koulu Varkaudessa. Satavuotiasta ja sen opetuksen tasoa pitää hoitaa ja helliä huolella. Oppilaitoksen ylläpitäjä ei ole ratkaiseva, jos koulu säilyy "tuloskuntoisena". Joskus tuntuu, että lukion kohtalosta ja tasosta ovat huolissaan vain pienet paikkakunnat, jotka joutuvat kamppailemaan oppilaiden riittävyyden kanssa.

Varkaudessa samalla alueella sijaitsevat Sakkyn ammatillinen opetus, lukio ja Savonia-ammattikorkeakoulun yksikkö. Vaikka Varkauden kampuksen mahdollisuuksista yhteistyötön on puhuttu paljon, käytännössä se on jäänyt vähäiseksi. Yhteistyö on yksi avain koulutuspalvelujen turvaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.