Tämä on kestävyyslaji: hyvänä säilynyt tilanne ei anna mahdollisuutta livetä ohjeista

Koronatilanne on yhä rauhallinen Varkauden ja Joroisten sosiaali- ja terveyspalvelujen alueella. Varkaudessa ja Joroisissa on varmistunut tähän mennessä viisi virustartuntaa. Infektiolääkäri Eija Ruotsalainen on antanut kiitosta alueen asukkaille: kaikesta päätellen ihmiset ovat noudattaneet hyvin ohjeita, viettäneet aikaa mahdollisimman paljon kotona ja välttäneet ihmiskontakteja. Siitä kiitoksena on rauhallinen päivystysvastaanotto ja hengitystieinfektio-oireisten vastaanotto.

Tähän asti hyvänä säilynyt tilanne ei anna mahdollisuutta livetä turvallisuusohjeista, päinvastoin. Jos hyvä tilanne aiotaan saada säilymään, viranomaisten ohjeistuksia pitää noudattaa tarkoin.

Pohjois-Savossakin on jo esimerkkejä, millaisen kulovalkean virus saa nopeasti aikaan, jos se pääsee karkaamaan. Pienessä maaseutupitäjässä Kiuruvedellä on jo kymmenkunta tartuntaa ja kolme kuolonuhria vanhusten hoivakodissa. Jokaisen pitää kantaa vastuunsa, ettei tämänkaltaista pääse enää sattumaan. Oikeanlaisella käytöksellä suojaamme tartunnoilta myös terveydenhuollon ja hoiva-alan ammattilaisia. On hyvin tärkeää, että he kykenevät tekemään työtään terveinä. Suojavarusteiden puutetta podetaan yhä maan eri puolilla.

THL:n tietojen mukaan tartuntakäyrät näyttävät koko maassa tasaisilta. Vaikka tartuntojen määrä on kasvanut hypähdellen, selityksenä on testausten määrän nousu, Jos rajoitustoimenpiteitä ei olisi tehty ja virus liikkuisi esteettä, tartuntoja olisi tuntuvasti enemmän. Näin käy, jos ihmiset eivät enää jaksa huolehtia ohjeistuksia ja rajoituksen noudattamisesta. Koronaviruksen nujertaminen on selvästikin kestävyyslaji.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.