Tehtaan koulu voi kasvaa Varkauden kulttuuritaloksi, jos poliittinen tahto ja rahat riittävät

Poliittinen keskustelu Tehtaan koulun remontoimisesta on lähtenyt taas käyntiin. Asia pyörähti jo kaupunginhallituksessa ministeriön hankesuunnitelman hakemusta varten. Hallitus kuitenkin päätti hakea asiaan vielä sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Ajatuksena siis on kunnostaa Tehtaan koulu Varkauden museon ja Soisalo-opiston käyttöön. Ajatus mahtavan rakennuksen peruskorjauksesta on muhinut vuosisotalla. Vuosi sitten valmituneissa suunnitelmissa peruskorjauksen hinnaksi arvioidaan 4,8–5,9 miljoonaa euroa remontin laajuudesta riippuen.

Varkauden kaupungin rahoille on kiistatta monta ottajaa, eikä asioiden arvottaminen ole yksinkertaista. Siitä huolimatta on pakko todeta, että Tehtaan koulun herättely kunnolla henkiin olisi kaikin puolin hieno asia.

Lähes 100-vuotias koulurakennus on iso, näyttävä ja sijaitsee keskellä Vanhaa Varkautta, jonka hiljainen alamäki pitäisi saada katkeamaan. Rakennuksen ylösajo olisi yksi merkittävä askel. Tehtaan koulu on asemakaavassa suojeltu rakennus. Ei ole ollenkaan hyvä ajatus, että se liittyisi niiden kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten joukkoon, jotka aina vain turhaa odottavat pelastajaa.

Tehtaan koulussa on hyvin tilaa Varkauden museon näyttelytoiminnalle. Museo on varsin aktiivinen kulttuuritoimija Varkaudessa. Tehtaan koulun tilat antaisivat museon ja myös muiden tahojen erilaisille työpajoille ja pienille kulttuuritapahtumille uudenlaisia mahdollisuuksia. Soisalo-opistolle koulu antaisi tilaa muun muassa tekstiilitöille ja Tanssikoululle. Myös lastenkulttuurikeskus Verson toimintaa on kaavailtu Tehtaan kouluun.

Tehtaan koululla on hyvät mahdollisuudet kasvaa Varkauden kulttuuritaloksi, jos niin halutaan ja rahat riittävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.