Valtakunnallinen tunnustus tuo usein potkua paikalliseen toimintaan

Heinäveden Yrittäjät ry kävi pokkaamassa komean valtakunnallisen tunnustuksen: yhdistys palkittiin Suomen parhaana yrittäjäyhdistyksenä pienten alle 100 jäsenen sarjassa. Suomen Yrittäjillä on 383 paikallisyhdistystä, joiden joukosta parhaat yhdistyksen valitaan neljässä eri sarjassa.

Palkintoperusteluissa kehutaan heinäveteläisten yrittäjien saaneen asioita aikaan ryhtymällä toimeen. Ja toden totta, vain noin 70 jäsenen yhdistys on ollut laittamassa liikkeelle monia omalla paikkakunnalla merkittäviä asioita viime vuosina.

Heinäveden liittyminen pohjoiskarjalalaiseen Siun Soteen puhutti kuntalaisia ja tiedon tarve oli kova. Heinäveden Yrittäjät puuhasi keskustelutilaisuuden, jossa käytiin läpi kuntalaisia ja yrittäjiä hiertäviä asioita sosiaali- ja terveyspalveluista. Kiintiöpakolaisten vastaanotto oli iso asia pienellä paikkakunnalla. Yrittäjät järjesti uusille asukkaille tervetulojuhlat. Yksi yrittäjien edustaja on ollut tiiviisti mukana syyrialaisten kotouttamisessa. Ajatusvalamo-seminaari taas oli Itä-Suomen yrittäjille, kuntapäättäjille ja järjestöille suunnattu yhteistyöseminaari, jonka teema oli hyvinvointiyrittäminen ja sote-palvelut. Kun yrittäjäyhdistyksessä toimiminen on kaikille vapaaehtoistoimintaa ja harrastus työ ohessa, aikaansaannoksia voi todella pitää isoina pieneltä yhdistykseltä.

On hienoa, että Suomen Yrittäjät, ja myös monet muut yhdistysten kattojärjestöt, muistavat aktiivisia paikallisyhdistyksiä. Tunnustuksilla on iso merkitys: työ huomataan jopa valtakunnallisesti ja hyvät ideat toimia lähtevät kiertoon. Paikallinen toiminta voi saada uusia kierroksia ja intoa. Näin kävi ainakin Varkaudessa, kun kaupunki sai Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimmän kunnan tunnustuksen.