Valtio antaa kunnille lisää rahaa mutta kasvattaa myös velvoitteita

Verottajan ennusteet kuntien kuluvan vuoden verotulokertymästä ovat menneet pahasti pieleen. Varkaudesta "on kadonnut" noin neljä miljoonaa euroa, Leppävirralta 1,5 miljoonaa euroa ja Joroisista miljoona euroa.

Suurin syy tähän on vuoden alusta tullut verokorttiuudistus. Koko vuodelle nyt vain yksi tuloraja, ja ennakonpidätyksiä on kertynyt vähemmän kuin edellisinä vuosina. Kuntaliitto vaatiikin verontilitysjärjestelmään uudistuksia, jotka parantaisivat ennustamista ja loisivat kunnille luotettavan ja tasaisemman mallin vuosittaisten verotulojen kertymisestä.

Verottaja on varoitellut tilanteesta myös palkansaajia: arvion mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot, eikä palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja enää ole. Oma vuosituloraja kannattaa siis tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos.

Varkauden kaupunki on jo hyväksynyt ohjelman, jolla taloutta aiotaan reivata lähivuosina. Joroisissa yt-neuvottelut henkilöstön kanssa ovat jatkuneet jo kevättalvesta saakka. Leppävirralla yt-neuvottelujen käynnistäminen tulee kunnanhallituksen käsittelyyn.

Valtion ensi vuoden talousarvioesitys lupaa kunnille noin 1,2 miljardia lisää valtionosuuksia. Helpotusta taloudelliseen ahdinkoon se ei silti välttämättä tuo, sillä valtio on tuomassa myös uusia velvoitteita kuntien päänmenoksi: rahaa tarvitsevat muun muassa aikeet palauttaa päivähoidon subjektiivinen oikeus, päivähoidon ryhmäkokojen pienennys, soten suurempi hoitajamitoitus ja koulupuolella oppivelvollisuusiän nosto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.