Vanhoista taloista kiviriippa

Vanhoista vuokrakerrostaloista on tullut kiviriippa monissa kunnissa Itä-Suomessa. Muuttotappiot vähentävät vuokra-asuntojen kysyntään. Puolityhjän kerrostalon vuokratulot eivät kata kiinteistön kuluja ja asuntojen kunto rapistuu.

Markkinat ovat vuokraajan: sijoittajia on ollut pitkään liikkeellä, eivätkä kunnalliset vuokra-asunnot ole ainoa vaihtoehto. Iso mylläys Varkauden markkinoilla tapahtui muutama vuosi sitten, kun A. Ahlström teki miljoonien remontin noin 170 asuntoon kahdeksassa kerrostalossa Savontien alueella ja myi sitten talot pois.

Asuntomarkkinat ovat myös ostajan, ja halvat hinnat houkuttelevat ihmisiä oman asunnon hankintaan.

Kun kuntien vanhat vuokrakerrostalot ovat usein päässeet heikkoon kuntoon, asuntojen taso vastaa nykyvaatimuksia. Kalliisiin remontteihin kunnilla ei ole varaa varsinkaan, kun hyvästä vuokrausasteesta ei ole takeita senkään jälkeen. Likikään kaikille kohteille ei löydy ostajaa ja purkaminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Varkauden kaupungin kiinteistöyhtiön Wartalo Kodit Oy:n talojen vuokrausaste on lähes 94 prosenttia, joka lienee lähialueen kunnista paras. Varkaudessa asuinkerrostaloja on purettu tai myyty jo kymmenen vuoden ajan.

Wartalo Kodit rakensi muutama vuosi sitten Laivalinnankadulle niin sanotun senioritalon. Kokemukset ja kysyntä ovat olleet hyvät. Ikäihmiset tahtovat kaupungin tai kunnan laitamilta keskustaan palvelujen ääreen helppohoitoiseen kotiin mutta oman asunnon hankkiminen ei välttämättä houkuta tai hyväkuntoisen asunnon hinta karkaa käsistä. Kun kuntien asuntokanta kaipaa kipeästi nuorentamista, senioritalon tyyliset kohteet voivat olla keino hoitaa tätä tarvetta.