Varkauden elämyspuistosta voi kehittyä todellinen matkailullinen vetonaula jonka kaltaista Itä-Suomessa ei ole

Varkauden kaupunki ja Navitas Kehitys Oy järjestivät tiedotustilaisuuden Joutenlahden vetovoimakeskuksen alustavista suunnitelmista lokakuussa 2017. Erilaisissa neuvotteluissa ja kyselyiden saldon perusteella oli syntynyt ajatus koko perheen tiedepuistosta, joka voisi hyödyntää myös Varkauden osaamista: teollista historiaa, nykyteollisuutta ja teknologiaa sekä Vekara-Varkautta.

On kerrassaan mahtavaa, että ajatus on saanut tuulta alleen. Varkaus rakentaa elämyskeskusta, ja yhteistyökumppaneina ovat Heureka Overseas Production Oy:n ja innovaatiotoimisto Futurice Oy:n kanssa. Varkaus on ottanut otteen hankkeesta, josta voi kehittyä todellinen matkailullinen vetonaula – ja vielä sellainen, jonka kaltaisia Itä-Suomessa ei ole. Parhaimmillaan kohde voi vetää keskukseen muutakin toimintaa ja virkistää kaikkiaan Varkauden kaupallista merkitystä.

Heureka-hurmiossa on hyvä muistaa, että kultakaivoksia tämänkään tyyliset matkailukohteet eivät ole. Vantaan Heureka ja Oulun Tietomaa toimivat yleishyödyllisinä yksikköinä. Vantaan kaupunki tukee Heurekaa huomattavilla summilla vuosittain mutta saa myös kaupungin vetovoimaisimman matkailukohteen. Heureka on tunnettu ja uskottava brändi, joka tuo tieteen ymmärrettävällä, mielenkiintoisella ja viihdyttävällä tavalla lasten ja aikuisten ulottuville. Varkauden kohteen rahoitus voisi olla yksityisen ja julkisen yhdistelmä: julkista rahaa hankkeiden kautta, opetusministeriön ja kulttuuriministeriön rahoitusta, Varkauden kaupungin rahoitusta – ja tietenkin myös lipputuloja. Oleellista kuitenkin on, että myös yksityiset toimijat nappaavat hankkeesta kiinni.

Viitostien liikennevirtoja on hyödyntänyt moni kunta. Heurekaa ei muilla ole. Iso peukku hankkeen etenemiselle myötätuulessa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.