Varkauden oikeustalon saleja kehutaan maakunnan parhaaksi ja on suuri sääli, että tällaiset tilat jäisivät käyttämättä

Pohjois-Savon käräjäoikeuden Varkauden toimipaikka on avoinna entistä harvemmin mutta yhä kuitenkin maanantaista keskiviikkoon. Aukioloaikojen muutos ei vaikuta esimerkiksi käräjäistuntoihin ja haastemiespalveluihin. Käytännössä siis toimipisteen toiminta jatkuu entisenlaisena.

Aukioloaikoja ei ole supistettu toiminnan karsinnan vuoksi vaan siksi, että henkilöstömäärä on Varkaudessa vähentynyt. Näin on käynyt Varkaudessa ja Iisalmessa, jotka eivät enää ole omia yksiköitä vaan osa maakunnallista kokonaisuutta.

Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu. Kuopiossa ei ole tarpeeksi käräjäsaleja koko maakunnan istuntoihin mutta oikeus- ja poliisitalon remontin ja laajennuksen aikataulusta ei ole vielä selvyyttä. Valtion niskassa on monta muutakin rakennustoivetta, eikä rahoituksen järjestymisestä ole vielä tietoa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupaili taannoisella vierailullaan Iisalmessa (WL 25.8.), että käräjäoikeuksien tilanne katsotaan vielä kerran läpi. Toivottavasti se tarkoittaa, että toiminnan jatkuminen on vielä mahdollista Varkaudessa.

Nykyinen mallikin olisi parempi kuin toiminnan ajo alas kokonaan. Varkauden oikeustalon saleja kehutaan maakunnan parhaaksi ja on suuri sääli, että tällaiset tilat jäisivät käyttämättä ja valtion pitäisi rahoittaa mittava laajennus toisaalle. On ymmärrettävää, että maakunnan oikeuspalveluissa halutaan ja on tarvetta järkeistää henkilöstön toimintaa. Uusien seinien rakentaminen ei sitä kuitenkaan ole varsinkaan, kun se pidentää asiointimatkoja ja voi vaikuttaa asianosaisten saamista paikalle pitkästä matkasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.