Varkaus on linjannut, ettei henkilöstöön kajota – Lupaus voi olla pakko pyörtää

Varkauden valtuusto joutuu tutkailemaan kaupungin taloutta monesta suunnasta maanantaina, kun sen käsittelyssä on muun muassa vuoden 2018 tilinpäätös ja arviointikertomus sekä tuen myöntäminen Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:lle. Talouteen kietoutuu myös uimahalli-investointi, jonka kilpailutus on tarkoitus käynnistää.

Arviointikertomus on koruton. Varkauden talouden suunta on heikkenevä. Vaikka niin on lähes kaikilla muillakin itäsuomalaisilla kunnilla, jotain asialle on pakko tehdä.

Kaupungin ja konsernin lainakanta on kasvanut: suhteellinen velkaantuneisuus on lisääntynyt vuodesta 2016 alkaen. Varkauden asukaskohtainen lainamäärä on isompi kuin muualla maassa.

Vuosikate ei riitä edes vanhojen investointien poistoihin. Uusia on luvassa, sillä korjausvelka on huomattava. Takausvastuita kaupungilla on niin paljon, että ne sisältävät arviointikertomuksen mukaan merkittävän talousriskin.

Kun menot ovat tuloja suuremmat, jostain pitää tinkiä. Kaupunki on linjannut, ettei henkilöstöön kajota. Se voi olla lupaus, joka on vielä pakko pyörtää. Tilastot kertovat, että Varkauden henkilöstömäärä on korkea suhteessa verrokkikuntiin Pieksämäkeen, Äänekoskeen ja Iisalmeen.

Palveluja on pakko katsoa tarkasti ja mitoittaa vähenevän asukasmäärän tarpeisiin. Jos palvelutasoa lasketaan ja otetaan huomioon myös ostopalvelujen lisääntyminen, henkilöstöä tarvitaan nykyistä vähemmän.

Nykyinen kaupunginvaltuusto ei ole toistaiseksi profiloitunut tarkaksi taloudenpitäjäksi – mieluumminkin päin vastoin. Talousvastuun kannon aika alkaa olla, ja varoituksia pitää kuunnella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puuroaamiainen on kerrassaan hieno kädenojennus Sakkylta opiskelijoille

Akkujen maailmanmarkkinat eivät ole kadonneet minnekään: Varkauden tuotantoa ei vain ole missään vaiheessa saatu tulille

Lääkäritilanteeseen voi olla tyytyväinen Varkaudessa: itäsuomalaisten kuntien olisi vaikea juosta palkkakisaa kiinni

Varkauden kaupunki kannattaa yhden yhteisen Savon synnyttämistä

Sairaanhoitajien ammatilliset arviot voivat ehkäistä turhia lääkärikäyntejä tai niiden ansiosta voi päästä nopeasti oikeaan hoitoon

Venäläisiä on taas mutta viikon loma on lyhentynyt muutamaan päivään ja rahaa kulutetaan vähemmän

Onko valtio ulkoistanut kunnossapidon valvonnan tienkäyttäjille?

Vaatii kypsyyttä ja taitoa, että erimieliset pystyvät keskustelemaan

Juhlavuosi osoitti, että varkautelaiset ovat oppineet tuomaan esiin itseään ilman vähättelyä ja tosikkomaisuutta

Heinäveden valtuutettujen kriittinen suhtautuminen malminetsintään on lisääntynyt – tai ainakin rohkeus sanoa se