Ympäri vuoden kuohuva Ämmäkoski on vielä kaukainen haave

Kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu hanke Varkauden Ämmäkosken ennallistamisesta tuli julki alkuviikosta (WL 9.6.). Hankkeen taustajoukot olivat saaneet paikalle tunnetun näyttelijän ja intohimoisen kalamiehen Jasper Pääkkösen.

Vesialueen omistaa A. Ahlström, joka on jo antanut luvan kutsua koolle laajan kollegion valmistelemaan ennallistamista. Koskesta on löytynyt lohikalojen kutupesiä, mutta poikasten selviäminen uomassa ei ole hääviä.

Matka ympäri vuoden kuohuvaan Ämmäkoskeen on varmasti pitkä. Kuten ennallistamista valmisteleva kalastus- ja ympäristöväkikin totesi, mitään ei tapahdu, ellei Stora Enso ole mukana hankkeessa.

Vapaata Ämmäkoskea nykyihmisen on vaikea edes kuvitella: valtaosa Unnukan kautta virtaavista vesistä on laskenut Haukiveteen sen kautta. Koski ja siitä saatava voima ovat syy myös siihen, että Varkauden teollisuus alkoi 200 vuotta sitten kehittyä juuri Päiviönsaareen, Ämmäkosken sivu-uoman Huruskosken partaalle. Reilut sata vuotta sitten Ämmäkoskeen rakennettiin säännöstelypato, ja pääosa virtaamasta kulkee Voimakanavan – entisen Huruskosken – kautta.

Säännöstelypadon ja voimalan omistaa Stora Enso. Vesivoimalan muutaman megawatin teho on vain murto-osa siitä, mitä voimalaitoksen nykyiset kattilat tehtaan käyttöön tuottavat.

Vastaavaa keskustelua ennallistamisesta on käyty Heinäveden Palokissa jo vuosien ajan, mutta toistaiseksi hanke ei ole edennyt.

Suhtautuminen koskien patoamiseen ja pienitehoisiin vesivoimaloihin on hiljalleen muuttunut. Enää voimaloita ei nähdä vain päästöttöminä energianlähteinä, vaan vesiluontoa ja vaelluskalojen elämää uhkaavina esteinä.

Ennallistetun Ämmäkosken virkistys- ja nähtävyysarvo osana keskustaa ja Kämäriä olisi sekin omaa luokkkaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.