Uhkaajat ampuivat miehen jalkaterän murskaksi

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona kaksi miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeästä väkivallanteosta.

Joroislainen Mikko Ahtiainen, 36, tuomittiin neljäksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Varkautelainen Tuukka Jaakkila, 21, tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, kotirauhan rikkomisesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja ampuma-aserikoksen yrityksestä.

Ahtiainen ja Jaakkila hakivat viime lokakuussa autoonsa Jaakkilan entisen ystävän, joka oli velkaa Jaakkilalle, ja ajeluttivat tämän syrjäiselle tontille Varkaudessa.

Ahtiainen ampui haulikolla ensin ilmaan ja sitten miestä jalkaterään lähietäisyydeltä niin, että jalkaterä murskautui. Miehelle jää jalkaan pysyvä liikkumista merkittävästi rajoittava vamma.

Ilmaantui yöllä asuntoon

Jaakkila oli muilutuksessa kuskina ja seisoi ampumisen ajan vieressä. Hän ajoi ampumisen jälkeen ampujan tämän kotiin ja uhrin 50 metrin päähän Varkauden ensiavusta, jonne uhri jätettiin kadulle.

Poliisi esitti tapauksen esitutkinnan aikana molempia miehiä vangittaviksi. Hovioikeus määräsi Jaakkilan vapautettavaksi.

Pian tämän jälkeen marraskuussa Jaakkila ilmaantui aamuyöllä saman miehen ja tämän avovaimon asuntoon avoimen takaoven kautta. Uhrin mukaan Jaakkila kehotti häntä perumaan kertomuksena tai "sinulta lähtee henki". Uhrin mukaan Jaakkila vetosi, että "kerholla ollaan pidetty äänestyksiä" asiasta.

Poliisi vaati Jaakkilaa uudestaan vangittavaksi uhkailun takia ja oikeus antoi siihen nyt luvan.

Muut rikosnimikkeet tulivat siitä, että Ahtiaisella oli kaksi luvatonta haulikkoa patruunoineen sekä amfetamiinia. Jaakkilan hallusta löytyi osia pienoisrevolverin kokoamiseen sekä kannabisrouhetta.

Maksettava noin 29 000 euroa

Jaakkila kiisti yöllisen uhkailun ja molemmat syytetyt pitivät ampumista vahinkona.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli näyttöä siitä, että uhrin ampuminen oli suunnitelmallinen tekoa, johon oli osallistunut kaksi tekijää ja uhri oli ollut tilanteessa puolustuskyvytön.

Käräjäoikeus määräsi Ahtiaisen ja Jaakkilan maksamaan uhrille korvauksia yhteisvastuullisesti yli 24 700 euroa ja lisäksi Jaakkilan 4 500 euroa uhrille ja 1 000 euroa tämän avovaimolle.

Korvauksia on maksettava sairaanhoito- ja lääkekuluista, kivusta, särystä, kosmeettisesta haitasta sekä kärsimyksestä, joita henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaaminen, kotirauhan rikkominen ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen aiheuttivat.

Jengihenkistä toimintaa

Molemmat tuomitut miehet ovat olleet mukana Varkauden Diablos-kerhon porukoissa. Poliisi pitää Diablosta Bandidos-ryhmittymän kannattajakerhona.

Varkauden kerhon toiminta on ollut epäsäännöllistä. Osa aiemmista jäsenistä on eronnut siitä.

Samasta kaveriporukasta muutamat 20–35-vuotiaat miehet ovat olleet toistuvasti rikoksista epäiltyinä.

Viimeksi maaliskuun alussa samasta kaveriporukasta tuomittiin mies vankeuteen törkeistä pahoinpitelyistä. Lisäksi porukalta on toistuvasti löytynyt esimerkiksi pieniä määriä amfetamiinia ja kannabisrouhetta.

Poliisin mukaan väkivaltarikosten lisäksi todistajan tai uhrin uhkailut ovat vakavia rikoksia koko oikeusprosessia vastaan ja niihin puututaan siksi aina.

Uhkailijat ampuivat miehen jalkaterän murskaksi

Miehen epäilleen uhanneen rikoksen todistanutta uhria

Tutkintavanki vetosi perhesyihin – vapaaksi

Kaksi vangittu Varkauden ampumavälikohtauksesta