Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntijat vastaavat – Näin voit osaltasi hillitä ilmastonmuutosta

Kuopion kaupungin ympäristöasiantuntijat Mari Turunen ja Minna Kokkonen listasivat Savon Sanomien pyynnöstä vinkkejä, joilla kuluttajat voivat omalta osaltaan hillitä ilmastonmuutosta.

– Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa. Kestävä taso on noin 2,5 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa.

Nykyisestä tavastamme kuluttaa tavaroita ja vapaa-ajan palveluita aiheutuu keskimäärin noin 3 400 kilon hiilijalanjälki. Tätä hiilijalanjälkeä voi vähentää muun muassa näin:

– Osta vähemmän ja laadukkaampaa, ajattele ostopäätöstä tehdessäsi tavaran elinkaarta

– Lainaa ja vuokraa tavaroita, joita et tarvitse usein

– Hanki käytettyä ja kierrätä tarpeettomaksi käyneet tavarasi uuteen käyttöön

– Huolla ja korjaa tai korjauta omistamasi tavarat

– Lajittele jätteet

Liikkuminen muodostaa keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin kolmasosan, lähes 3 000 kiloa hiilidioksidia. Suuri osa tästä aiheutuu auton runsaasta käytöstä ja fossiilisten polttoaineiden suurista ilmastovaikutuksista. Kannattaa siis liikkua viisaasti:

– Kävele, pyöräile ja käytä joukkoliikennettä mahdollisuuksien mukaan

– Osalle oman auton käyttö on toki välttämätöntä, mutta ajettuja kilometrejä voi koettaa vähentää esimerkiksi yhdistämällä samalle reissulle monta asiaa ja siirtymällä vähäpäästöisempiin autoihin. Kuopiossa on mahdollista tankata myös biokaasuautoa.

Asuminen aiheuttaa myös merkittävän osuuden keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä, noin 2 100 kiloa eli suunnilleen neljäsosan koko elämäntavan ilmastovaikutuksesta. Asumisen päästöjä voi vähentää esimerkiksi:

– Siirtymällä uusiutuvien energiaratkaisujen käyttöön lämmityksessä (esim. puukaukolämpö, vihreä/fossiilivapaa sähkö)

– Siirtymällä alkuperätakuulla vahvistetun vihreän/fossiilivapaan sähkön käyttöön

– Parantamalla rakennuksen energiatehokkuutta esimerkiksi lisäämällä eristystä ja tiivistämällä sekä lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon säädöillä.

– Kohtuullistamalla energiankulutusta: esimerkiksi kiinnittämällä huomiota suihkussa vietettyyn aikaa, pesemällä pyykkiä täysiä koneellisia vajaiden sijaan, menemällä saunaan heti kun se on lämmin.

Keskivertosuomalaisen ruokavaliolla on noin 1 800 kilon hiilijalanjälki. Siitä yli kaksi kolmannesta aiheutuu liha- ja maitotuotteista, joiden osuus kulutetusta ruoasta on suunnilleen kolmasosa. Ruokavalion päästöjä voi vähentää muun muassa näin:

– Kaupasta ja ruokalautaselle kannattaa valita enemmän kasviksia ja kasvipohjaisia tuotteita ja syödä suuren hiilijalanjäljen omaavia lihaa ja juustoja vähemmän ja harvemmin.

– Ruokahävikkiä kannattaa välttää: hanki, valmista ja ota lautaselle sopivasti, tutki jääkaapin sisältö ennen ruokaostoksille menoa, syö hankkimasi ruoat ja muista käyttää tähteet ja rippeet.

Voit laskea oman hiilijalanjälkesi Sitran elämäntapatestistä