Pirkko on luonnonlapsi

Savon Sanomien juhannusneito 1987, Karttula, kuvassa vuoden 1987 juhannusneitoehdokkaita. Juha Ollila

Jouko Juutilainen

Pirkko Pääkkönen (20) Maaningalta seppelöitiin aattoiltana Savon juhannusneidoksi Riuttalan latotansseissa. Tytön arvoituksellinen hymy ja luonnonlapsen olemus erottivat hänet loppukisan kuudesta kaunottaresta voittajaksi.

Heili Miettinen (20) Siilinjärveltä osoittautui puolestaan suuren yleisön suosikiksi. Lukijaäänestyksen 1669 äänellä voittanut Heli on Savon juhannustyttö. Tyttöjen kauneutta arvioi yhteensä peräti 9684 asianharrastajaa.

– Ei voi olla totta, tämä on aivan uskomatonta, huokaili Pirkko moneen kertaan juhannusneitokisan ratkettua. Voittajan on helppo hymyillä, mutta titteli tuli silti täytenä yllätyksenä. Ja rankan työpäivän päätteeksi.

Loppukilpailuun selvinneitä kuutta tyttöä nimittäin piinattiin Riuttalan talonpoikaismuseon maisemissa koko pitkä aattoilta.

Tehtiin juhannustaikoja kukkakimpuilla, taitettiin saunavastat juhannusheilan kanssa, säntäiltiin vesisateessa pitkin peltoja mummon alusvaatteet päällä ja vastailtiin kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin kysymyksiin.

Ole siinä nyt sitten pirteä, sanavalmis, luonteva sekä lisäksi vielä kuvauksellinen tuntitolkulla. Mutta näin seulottiin jyvät akanoista, kuten tuo maanläheinen sanonta kuuluu.

Tytöille kunniaksi on sanottava, että he kaikki kestivät rääkin loistavasti, vaikka meikit välillä valuivatkin pitkin poskia ja varpaat meinasivat paleltua kostealla nurmikolla.

Heli taitaa vastantaiton

Juhannusneitojen persoonallisuutta testattiin Riuttalassa käden taitojen kautta, vanhan hyvä ajan malliin.

Yksi tiukimmista kokeista oli Ulla Korhosen johdolla kokoontunut ns. vastaraati, joka antoi napakat arviot tyttöjen saunavihtojen mallista.

Holmin Riikka teki 'naistenvastan', Makkosen Sari 'herravastan', Miettisen Heli 'sirmakan', Pesosen Tuula 'hataran', Pääkkösen Pirkko 'pienen ja sievän' ja Raatikaisen Riitta 'emäntävastan'.

Puntaroinnin lopputulos oli se, että Helin tekele oli voittaja, mutta ilmaan virisi pientä epäilystä fuskaamisesta sokkopartnerin etsinnässä, sillä myös aputaitaja oli siilinjärveläisiä.

Samaan tapaan selviteltiin tyttöjen mieltymyksiä ja taiteellisia lahjoja itsepoimitulla luonnonkukkakimpulla. Erityisen tärkeäksi katsottiin kimpun solmiminen yhdellä heinällä.

– Kun sellaisen kukkakimpun laittaa juhannusyöksi tyynynsä alle, näkee tyttö sen oikean kavaljeerin unessa, kertoi Korhosen Ulla.

Riuttalan tuvat ja aitat täynnä

Riuttalan juhannusjuhlat tarjosivat Savon juhannusneitokilpailun lisäksi kokonpolttoa, rantakalaa ja latotanssit. Perinnehenkinen juhannus keräsi noin 1200 juhlijaa.

Valitettavasti myös Esteri oli menossa mukana. Vieraileva tähti pyyhälsi paikalle juuri yleisöjuhlan alettua ja hätisteli kansan sisätiloihin heittämällä vettä niskaan.

Museon tuvat ja aitat täyttyivät hetkessä juhlakansasta, vaikka alunperin sisälle ei ollut tarkoitus mennä laisinkaan.

Riuttalan isännän, Eero Helmisen, talonpoikaisjärki päätteli, että väen on tyhmää kastua, kun vieressä on kattojakin. Iso talo tarjosi suojan samaan tapaan kuin joskus vuosisadan alkupuolella esimerkiksi kinkeriväelle.

Sisällä juhannustunnelmaa viriteltiin Mauri Sepposen haitarin ja kuuden juhannustytön kuoron voimin. Yleisöä yllytettiin laulamaan mukana, mutta lauluperinne taitaa olla vähän heikoissa kantimissa Karttulassakin.

Jätkänhumppaa latotansseissa

Juhannusneitofinaalin loppuhuipennus koitti tanssiladossa ennen puolta yötä.

Humpan nytkyttely ja tangon vääntäminen keskeytyi aluksi lyhyen haastattelutuokion ajaksi, jossa utsittiin tytöiltä vielä kerran tunnelmia.

Riikka kertoi lähtevänsä heti seuraavana aamuna hiihtoleirille Norjaan – herätys oli tiedossa kello viideltä. Heliltä tietysti tentattiin lastenhoidosta ja Pirkolta hänen roolistaan Maaningan Vätysteatterin "Luonnonlapsessa".

Jostain syystä kauneuskilpailujen luonteeseen kuuluu tämä nippu epäoleellisia kysymyksiä. Jos niillä on joku tietty tarkoitus, se on yleisön virittäminen ratkaisutunnelmiin.

Tytöt karkoitettiin vielä hetkeksi tanssilattialle ja koko illan tyttöjä "sillä silmällä" katsonut raati huudettiin kokoon. Se oli pantu paljon vartijaksi.

Viime vuoden juhannusneito Anne-Marie Eräholi, maanviljelijä Antti Venäläinen, vanhempi konstaapeli Viljo Karhunen, Riuttalan isäntä Eero Helminen ja allekirjoittanut ruksasivat tyttölistan omaan suosikkijärjestykseensä paperilapuille.

Ja yllätys, yllätys, ykkösenä keikkui peräti neljässä lapussa Pirkko. Voittajaa ei tarvinnut pohtia sen kauempaa.

Heli keräsi eniten ääniä

Savon juhannusneitoäänestys keräsi tällä kertaa ennätykselliset 9684 ääntä.

Loppukilpailuun äänestetyt kuusi juhannusneitoa keräsivät ääniä seuraavasti:

1. Heli Miettinen 1669

2. Sari Makkonen 1550

3. Tuula Pesonen 1504

4. Riitta Raatikainen 1504

5. Pirkko Pääkkönen 920

6. Riikka Holm 683

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 22.6.1987.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.