Suosiota kasvattaa laji, josta mietitään, onko se yliseksuaalista strippailua vai raakaa urheilua?

Henna Tuomainen kysyi Instagram-tilillään ennakkoluuloja tankotanssiin liittyen ja sai kuulla tankotanssia pidettävän jopa yliseksuaalisena strippauksena. "Strippaukseen voi kuulua tankotanssia ja tankotanssiin voi kuulua strippausta, mutta kyseessä on silti kaksi eri asiaa." Riina Niskanen

Riina Niskanen

Lapset eivät voi harrastaa tankotanssia, ja koko laji on pelkkää yliseksuaalista strippailua.

Muun muassa tällaisia vastauksia kuopiolainen tankotanssija ja tankotanssiyrittäjä Henna Tuomainen, 29, sai seuraajiltaan sosiaalisessa mediassa kysyttyään tankotanssiin liitettyjä ennakkoluuloja.

Tankotanssi lajina on kasvattanut suosiotaan jo vuosia niin Suomessa kuin maailmallakin.

– Suomessa harrastajamäärät ovat tuplautuneet 3–4 vuodessa noin 2000–3000 harrastajasta 5000–6000:een, kertoo Jyrki Rantanen Suomen Tankotanssiliitosta.

Voimaa ja liikkuvuutta vaativan lajin juuret aiheuttavat kuitenkin edelleen ennakkoluuloja.

Pääpointti ole ulkonäössä, vaan kaikessa siistissä, mihin keho pystyy.

Tuomainen kysyi Instagram-seuraajiensa käsityksiä ja ennakkoluuloja lajiin liittyen. Vastauksissa nousi esiin etenkin tankotanssijoiden huomionhakuisuus pienillä vaatteilla sekä tankotanssin ja vaatteiden riisumisen eli strippauksen yhteys.

Eräs seuraaja kuvaili tankotanssia jopa yliseksuaaliseksi strippaukseksi.

– Strippaukseen voi kuulua tankotanssia ja tankotanssiin voi kuulua strippausta. Toinen ei sulje toista pois, mutta kyseessä on silti kaksi eri asiaa.

– Joku voi haluta huomiota pienillä vaatteilla, mikä on myös täysin hyväksyttävää. Ennen kaikkea pienten vaatteiden takana ovat kuitenkin käytännön syyt, sillä useat temput vaativat kitkaa ihon ja tangon väliin.

Vastauksissa kyseenalaistettiin myös lasten tankotanssiharrastus sekä lajin urheilullisuus.

– Miksei tankotanssia tunnusteta urheilulajiksi? Se voi olla raakaa, tarkkaa ja suunnitelmallista. Moni löytää tankotanssista totta kai myös hupia ja hauskuutta. Harrastamisen voi kuitenkin aloittaa urheilutaustasta tai muista ominaisuuksista huolimatta niin lapsena kuin aikuisiälläkin. Jos epäilijät tulisivat tunneille katsomaan, heidän mielipiteensä muuttuisivat varmasti.

Henna Tuomaisen mukaan pienten vaatteiden käytön syy on ennen kaikkea se, että useat temput vaativat kitkaa ihon ja tangon väliin. Riina Niskanen

Nykymuotoisen tankotanssin juuret ovat 1900-luvun Pohjois-Amerikassa. Silloin lajin keskiössä on ollut juuri vaatteiden riisuminen, joka on edelleen vahva osa lajia. Tankotanssin alalajien kirjo on Tuomaisen mukaan kuitenkin huomattavasti laajempi.

– Niin naisellinen ja viettelevä exotic, kuin voimaan ja liikkuvuuteen perustuva sports ovat molemmat tärkeä osa lajia. Exotic ja sports voivat myös sekoittua keskenään ja niillä on lukemattomia omia alalajeja. Ei ole mitään syytä piilotella lajin historiaa tai tuomita tietyn alalajin harrastajia. Kaikille löytyy paikka tankotanssista.

Tuomaisen mukaan ennakkoluulot ja stigma lajin ympärillä johtuvat ennen kaikkea tietämättömyydestä.

– Kielteistä ajattelua ja ennakkoluuloja luo ennen kaikkea epätietoisuus ja jonkinlainen kateus. 'Tuo on vain tuollaista strippausta ja keikuttelua' -väite on alentava ja epäasiallinen. Kun lajista, sen harrastajista tai sisällöstä ei tiedä mitään, ei pitäisi myöskään kommentoida mauttomuuksia.

Ajattelumuutos olisi hänen mielestään myös paikallaan.

– On sääli, että lajia ja sen harrastajia seksualisoidaan sen sijaan, että tankotanssi nähtäisiin taiteenlajina, esiintymisenä ja urheiluna.

Henna Tuomainen toivoo, että tankotanssi nähtäisiin taiteenlajina, esiintymisenä ja urheiluna. Riina Niskanen

Tuomainen aloitti lajin heti, kun se oli Kuopiossa mahdollista, eli vuonna 2011. Alusta alkaen hänen käsityksensä tankotanssista oli ennen kaikkea positiivinen.

– Aloittaessa olin täynnä innostusta, ja olin haaveillut tuntien Kuopioon saapumisesta jo aiemmin. Into vei mukanaan, ja yhteenkuuluvuuden tunne ja kannustava fiilis ovat pitäneet kiinni lajissa.

Tuomaisen lähes kymmeneen lajin parissa vietettyyn vuoteen mahtuu lukemattomia tankotanssitunteja niin osallistujana kuin ohjaajanakin. Hänen näkökulmansa lajiin on pysynyt silti hyvin samanlaisena.

– Tankotanssi on minulle sekä työtä että vapaa-aikaa. Tankosalissa on helppo unohtaa huolet ja murheet. Erityisesti nuorilla naisilla on paineita omasta kehostaan, mutta tankotanssin kautta minäkin tajusin, ettei pääpointti ole ulkonäössä, vaan kaikessa siistissä, mihin keho pystyy.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Tankotanssi

Voimaa vaativa harrastus

Voimaa ja henkistä tahtotilaa vaativan lajin harrastajamäärät kasvavat vuosi vuodelta.

Suomessa on arviolta noin 50–60 tankotanssistudiota ja harrastajia on 5000–6000.

Laji vaatii muun muassa voimaa, akrobaattista kehonhallintaa, notkeutta, kestävyyttä ja henkistä tahtotilaa itsensä haastamiseen.

Tankotanssilla voi elättää itsensä niin Suomessa kuin maailmalla esimerkiksi ohjaamalla tankotanssitunteja, valmentamalla yksityisoppilaita sekä mainostamalla alan vaatemerkkejä ja välineitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Lajista kiinnostunut pääsee alkuun tankotanssin peruskurssilla tai alkeistunneilla. Lisätietoja esimerkiksi lähimmästä studiosta voi kysyä Suomen Tankotanssiliiton sähköpostiosoitteesta info@tankotanssi.fi.

Lähde: Jyrki Rantanen, voimalajiliiton puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut