Andreas Tolosella on TikTokissa yli 182400 seuraajaa. Yksi seuraajista ehdotti, että Tolonen istuisi autossa 24 tuntia, mutta Tolonen istui autossa viikon. Sara Luoma-Aho

18-vuotias jätti opiskelunsa ja päätti elää tekemällä videoita somekanavilleen – "Koen olevani vaikuttaja..."

Nella Antikainen

18-vuotiaalla kempeleläisellä Andreas Tolosella on videosovellus TikTokissa yli 182 500 seuraajaa.

– Tämä seuraajamäärä tuntuu oudolta mutta siistiltä, koska niin moni on kiinnostunut siitä, mitä julkaisen joka päivä. Koen olevani vaikuttaja, sillä nuoret ottavat paljon yhteyttä siitä kuinka videot auttavat ja motivoivat, Tolonen kertoo.

Seuraajia löytyy myös Savosta.

– Savo ei muutoin ole minulle yhtään tuttu paikka. Haluan kyllä joskus tulla käymään.

Tolonen aloitti sisällöntuottamisen TikTokiin noin vuosi sitten. Hän oli jo pitkään halunnut tehdä videoita ja TikTok oli ensimmäinen helpoin paikka, jossa se onnistui.

Nyt Tolonen on jättänyt kesken liiketalouden opiskelunsa ja alkanut tehdä videoita työkseen. Hän on ottamassa käyttöön omaa toiminimeä.

Seuraajamäärä tuntuu oudolta mutta siistiltä, koska niin moni on kiinnostunut siitä, mitä julkaisen joka päivä.

– Saan rahaa YouTuben mainostuloista ja yhteistyökampanjoista, joissa yritys maksaa minulle siitä, että mainostan heidän tuotettaan tai palveluaan. Saan videoista tällä hetkellä noin 500–1000 euroa kuussa, mikä riittää hyvin nyt, kun asun vielä vanhempieni luona

Tolonen tekee pääasiassa komedia- ja sketsivideoita. Hänen mukaansa videoita tekemällä voi hyvinkin elää.

– Itsekin olen vasta ihan alkuvaiheessa, mutta videoita tekemällä lisää myös rahamäärät kasvavat. Tärkeää on kuitenkin myös se, ettei videoita aleta rahan takia tekemään, vaan siitä myös nauttii, hän pohtii.

Tolosen tavoitteena on tehdä omaperäisiä videoita TikTok-sovellukseen. Hän haluaa muokata TikTokin trendikkäimpiä musiikkeja, äänitehosteita ja liikkeitä omanlaisikseen. Ideat videoihin voivat tulla istumalla ja miettimällä, mutta yhtä hyvin idea videoon voi tulla milloin vain. Yhtäkkisen idean Tolonen kirjoittaa ylös odottamaan toteutusta.

– Yhden videon tekemiseen menee 10–30 minuuttia.

Tolosen mielestä on hienoa, että myös vanhemmat, eli yli 25-vuotiaat, ovat alkaneet liittyä esimerkiksi TikTokiin ja kuvasovellus Instargamiin.

– Se tuo enemmän käyttäjiä sovelluksiin ja laajemman yleisön, jonka voi tavoittaa omalla sisällöllä. Vanhempien pitäisi tehdä videoita asioita, jotka heitä kiinnostaa.

Tiedotusvälineissä on ollut paljon esillä yksityisten tietojen leviäminen TikTokissa ja ylipäätään internetissä. Omien tietojensa leviämistä tai niiden käyttämistä vääriin tarkoituksiin Tolonen ei ole kovinkaan paljon miettinyt.

– En näe hirveää uhkaa siinä kuinka tietojani voitaisiin käyttää väärin.

Kuvakaappaus Andreas Tolosen TikTok-videosta, jota katsottu lähes 42000 kertaa. Kristiina Poutiainen

Tolosen seuraaja ehdotti aiemmin tänä vuonna, että Tolonen olisi 24 tuntia paikallaan McDonaldsin pihassa ja söisi kaikki ateriat.

– En halunnut mainostaa roskaruokaa niin paljon. Ja halusin tehdä haasteesta haastavamman. Päivä oli liian lyhyt aika.

Niinpä hän ideoi istuvansa viikon autossa ja päätti ottaa haasteeseen mukaan myös lahjoituskohteen.

– Olen jo pitkään ihaillut henkilöitä, jotka toteuttavat mitä hullumpia ideoita. Valitsin kohteeksi Syöpäsäätiön, joka rahoittaa monipuolisesti syöpätutkimusta, Tolonen kertoo.

Tavoitteena oli – ja on yhä – kerätä 10 000 euroa.

– Tiedän, mitä se on, jos läheinen on sairastunut syöpään. Haluankin auttaa niitä, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa, Tolonen kertoo.

– Myös omaa terveyttä olen oppinut arvostamaan läheisen sairastumisen jälkeen, hän jatkaa.

Haasteen toteutuspaikaksi valikoitui Oulussa sijaitseva Valkean kauppakeskus, jossa tempaus toteutettiin 28.10.–4.11. Joulukuun puoliväliin mennessä lahjoittajia oli tullut 19 ja rahaa kertynyt 238 euroa.

– Lahjoituksia voi tehdä edelleen jouluaattoon asti Syöpäsäätiön nettisivujen kautta, Tolonen huomauttaa.

Autossa istumisen oheen Andreas Tolonen kehitti hyväntekeväisyystempauksen, jolla hän halusi kerätä rahaa Syöpäsäätiölle. Andreas Tolosen kotialbumi

Ystävät ja perhe ihmettelivät aluksi tempausta. Haasteeseen Tolonen valmistautui ainoastaan henkisesti. Ruuat tuotiin autoon, ja vessassa sai käydä muutaman kerran päivässä. Muita hygienia-asioita, kuten suihkussa käyntiä, Tolonen ei viikon aikana hoitanut.

– Haisin varmasti, mutten sitä itse haistanut. Käytin deodoranttia, mutta se ei hirveästi auta, kun ei kunnolliseen pesuun päässyt, hän nauraa.

Hän kulutti aikaa seuraamalla ihmisten liikkumista ja kuuntelemalla musiikkia radiosta.

– Monet ihmiset kävivät juttelemassa ja seuraajat toivat lahjoja.

– Aika kului nopeasti, eikä haaste ollut niin haastava, mitä olisi voinut kuvitella.

Henkisesti haaste alkoi tuntua muutamina iltoina raskaalta, ja kotiin päästyään Tolosella oli ylpeä olo itsestään.

– Kuulostaa ehkä pahalta olla viikko autossa, mutta ei se lopulta ollut, koska aika kului yllättävän nopeasti, Tolonen muistelee.

Jos tulisi mahdollisuus tehdä jotakin vastaavaa uudestaan, Tolonen ottaisi haasteen vastaan.

– Mutta valmistuisin paremmin.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Etusivulla nyt