Tea Kallunki yläkouluikäisenä vuonna 1993: Tuolloin muotia olivat muun muassa leveälahkeiset kangashousut, löysät paitapuserot ja helmistä tehdyt asusteet. Tea Kallungin kotialbumi

Millaisia vanhemmat olivat yläkouluaikanaan 1990-luvulla?

Veera Putkonen, Meeri Raikonen, Alli Kallunki

Kysyimme Minna Canthin koulun 8J-luokan oppilaiden vanhemmilta, miten he pukeutuivat, kun he olivat yläkouluikäisiä vuosina 1977–2001. Mikä oli tuolloin muodissa ja tyylikästä? Vastauksia saimme kymmenkunta.

– Niihin aikoihin oli paljon käytössä Levis 501 -farkkuja, ja joihinkin farkkuihin saatettiin ommella kankaan paloja sivuihin kiinni, haastatellut kertoivat.

Colleget, hupparit, farkkutakit, farkkuhaalarit ja ohuet villapaidat olivat muodissa. Silloin käytettiin myös kauluspaitoja ja Marimekon pallo- ja raitapaitoja.

– James- ja MicMac-merkkiset vaatteet olivat silloin myös suosiossa, eräs vastaajista kertoi.

Myös Converse-kengät olivat silloin kovaa muotia.

Vaatteita hankittiin tuolloin uutena paikallisista vaatekaupoista.

– Yleensä vanhemmat hankkivat vaatteet, mutta kahdeksannelta luokalta alkaen hankin vaatteita kesätyörahojen avulla, kertoo yksi vanhemmista.

Tietynlaisia vaatteita käytettiin, koska ne olivat aikansa massamuotia. Osan vastaajista mukaan ennen saatettiin alkaa kiusata, jos pukeutui eri tavalla kuin muut, eikä kenelläkään oikein ollut silloin omaa tyyliä, sillä kaikki ostivat vaatteensa suunnilleen samoista kaupoista.

Nykyään tyyli on melko samanlaista kuin ennen. Nykyäänkin käytetään paljon huppareita ja collegepaitoja. Marimekon paidat ja Converse-kengät ovat tulleet takaisin kovaan suosioon.

Nykyään käytetään myös erilaisia asuyhdistelmiä, esimerkiksi t-paidan alle saatetaan laittaa pitkähihainen paita tai huppari. Tuubi- ja leveälahkeiset farkut on muotia nykyään.

Kirjoittajat ovat Minna Canthin koulun 8J-luokan oppilaita.

Etusivulla nyt