Nuorten tyylin sanasto haltuun

Vintage-tyylissä hyödynnetään menneiden vuosikymmenten asustusta. Kuva on vuodelta 2017 Pieksämäeltä Savo Vintage -tapahtumasta. Silja Viitala

Telma Niemi, Elle Sahlman, Helmi Leppäharju

Kirjoituksissa ja puheissa nuorten tyylistä vilisee liuta englannin kielestä peräisin olevia sanoa. Mitä sanojen taakse kätkeytyy.

Indie-tyyli on tullut tutuksi suositussa tiktok-sovelluksessa. Kyseiselle tyylille tyypillisiä tuntomerkkejä ovat eläinprintit, maiharit, villaliivit, pienet sekä pörröiset laukut, vintagehenkiset pitkä- ja lyhythihaiset paidat. Tämän tyylin edustajat harrastavat usein skeittaamista, valokuvaamista tai jotakin käsitöitä. Tyyli on hyvin uusi, mutta siitä on tullut suosittu hyvin nopeasti.

Soft girl -tyylissä on usein käytössä vaaleat sävyt, pastellivärit ja momjeansit. Vaatetus tässä tyylissä luetellaan usein “söpöksi” ja “nätiksi”. Korut ovat myös hyvin tärkeä osa tätä tyyliä. Korut eivät ole yhtä raskaita kuin indie- tai goottityylissä. Sen sijaan soft girlien korut ovat hentoja ja sieviä. Soft boysit käyttävät yleensä suoria housuja ja sieviä collegepaitoja.

Basic-tyylin alle voi laskea varmaankin suurmmain osan Kuopion nuorista. Tyyliä voi kuvata myös nimellä “massan mukana”. Tyyliin kuuluu muun muassa tiukat farkut, merkkihupparit, Marimekon raitapaidat, mustat Vanssit tai valkoiset Niken Air Force 1 -kengät. Tällainen vaatetus on yleensä mukava ja rento.

Roadman ei ole oikeastaan tyyli, vaan brittiläinen termi kadunkulkijasta, joka ansaitsee palkkansa tekemällä rikoksia. Tämä tyyli ei ole suosittu Kuopiossa, mutta ei kuitenkaan olematonta. Tähän tyyliin kuuluvat siistit hupparit, designervaatteet, tiukat farkut, suuret takit ja toppaliivit. Roadmanit kiinnittävät huomiota myös kenkiinsä. Heillä on usein myös kenkäkokoelma eri merkkisiä ja tyylisiä kenkiä. Tätä tyyliä käyttävät henkilöt kutsuvat hyviä asujaan “dripiksi”, joka koostuu hyvistä vaatteista ja “icestä”. Ice eli timanttiset korut ovat tärkeä osa Roadmanien asuja.

E-girl/Alt-tyyliä näkee harvoin Kuopiossa, mutta siihen kuuluvat muun muassa kaikennäköiset korut, ketjut, hameet, revityt sukkahousut, näkyvät meikit ja usein tummat sävyt. Myös bändipaidat, lävistykset ja korkeat maiharit kuuluvat tähän estetiikkaan.

Vintage on tyyli, joka perustuu esimerkiksi 1990-lukuun ja muihin menneiden aikojen tyyleihin, jotka ovat tulleet uudestaan käyttöön. Tähän tyyliin kuuluvat esimerkiksi villapaidat, isot ja löysät farkut sekä kiiltävät korut. Tälle tyylille tyypillistä on myös käytetyt, kirpputoreilta ostetut vaatteet. Nuoret, jotka pukeutuvat vintage-tyyliin hyödyntävät myös vanhempiensa lapsuusajan vaatteita. Tätä pukeutumista on muutettu hieman tälle vuosikymmenelle sopivaksi, mutta suurimmaksi osin se on pysynyt samana. Tyylin edustajat pitävät väriyhdistelmistä ja kiinnittävät paljon huomioita pieniin yksityiskohtiin.

Nuorten massatyyli ei näy töissä käsityön tunneilla

Mitkä gootit? Mitkä ihmeen emot?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut