Mitkä gootit? Mitkä ihmeen emot?

Kuopiolainen Rebecca Lapveteläinen viihtyy goottityylissä. Kuva on toukokuulta 2020. Tuire Punkki

Viivi Rissanen, Elli Räsänen, Telma Viiliäinen, Krista Konttinen

Mikä on goottien ja emojen ero? Molemmat pukeutumistyylit perustuvat eri bändien syntymiseen ja fanitukseen. Ne alkoivat noin 60-luvun jälkeen.

Goottityyli on alatyyli “hautausmaaestetiikkaan”. Kaavamaisen käsityksen mukaan goottimuoti on synkkää ja eroottisesti latautunutta. Goottien väitetään stereotyyppisesti pukeutuvan vain mustaan tai vähintään hyvin tummiin väreihin, kuten viininpunaiseen tai tummansiniseen. Todellisuudessa gootit käyttävät todella laajaa väriskaalaa pukeutumisessaan.

Meikkaaminen on monilla gooteilla, niin miehillä kuin naisillakin isona osana identiteettiä. Yleisimmin kasvoilla nähdään tumma silmämeikki, johon valkoinen puuteri luo kontrastia. Huulipuna on usein tummanpunaista tai mustaa. Kulmakarvoja voidaan korostaa tummalla kulmakynällä tai sen korvikkeella. Toiset nyppivät tai ajavat kulmakarvat kokonaan pois ja piirtävät ne haluamallaan tavalla uudestaan. Erilaiset, useimmiten suuret ja raskaat kasvolävistykset kuuluvat myös monien goottien tyyliin.

Emotyyli sai alkunsa 1966-luvulla The Beach Boys – yhtyeen Sounds-albumista. Se aloitti kaiken fanituksen ja musiikkityylin ja muotityylin.

Emot pukeutuvat yleensä bändi- tai raitapaitoihin, pillifarkkuihin ja yleisesti tummiin väreihin. Joskus emoilla saattaa olla myös vöissä, hanskoissa ja kaulahuiveissa joitain kirkkaita värejä, kuten pinkkiä, sinistä, vihreää, keltaista ja punaista. Jalassa on monesti Converse- tai Vans-merkkiset kengät.

Mikä tahansa musta, viininpunainen tai punamusta paita ei siis tee ihmisestä goottia tai emoa. Osa gooteista ja emoista tekee vaatteensa itse, ja ostaa vaatteensa goottiliikkeistä. Pukeutumistyyli ei tee ihmisestä pahaa, töykeää tai epäasiallista.

Kirjoittajat ovat Minna Canthin koulun 8J-luokan oppilaita.

Nuorten tyylin sanasto haltuun

Nuorten massatyyli ei näy töissä käsityön tunneilla

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut