Tekeekö mieli lykätä ikävältä tuntuvia asioita tulevaan? Näillä konsteilla saat itseä niskasta kiinni

Liian löysä tai tiukka aikataulutus voi haitata opiskelusuunnitelman onnistumista. Uni ja palautuminen antavat pohjan oppimiseen. Riina Nokso-Koivisto

Helen Hyttinen

Gradu tai oppari odottaa läppärin uumenissa jatkoa, mutta etäluentojen jälkeen sohvan ja Netflixin yhdistelmä tuntuu paljon vetovoimaisemmalta. Kuulostaako tutulta? Korkeakouluopiskelijalla on valta ja velvollisuus suunnitella opiskelunsa itsenäisesti, mutta etenkin nyt poikkeusaikana moni opiskelija saattaa kokea vaikeaksi suunnitella ajankäyttöään.

Itä-Suomen yliopiston opintopsykologit Mari Tirronen ja Katri Ruth painottavat päivärytmin tietoista huomioimista etäopiskeluarjessa.

– Olennaista on tunnistaa toiminnassaan pitkän ja lyhyen jänteen tavoitteita ja toimia joustavasti niitä kohti. Ajankäyttöä ei voi hallita, mutta hallinnan tunnetta voi tietoisesti kehittää, Mari Tirronen toteaa.

Opintopsykologit kannustavat pilkkomaan tekemiset lukukausisuunnitelman ohella myös pienempiin, esimerkiksi viikkotason suunnitelmiin. Pilkotut tehtävät voivat keventää taakkaa huomattavasti. Tärkeää on myös löytää itselle sopiva suunnittelun taso, sillä liian löysä tai tiukka aikataulutus voi haitata toteutusta. Omalla hyvinvoinnilla on merkittävä rooli myös opintojen tahkoamisen taustalla.

– Uni ja palautuminen, liikunta ja aktiivisuus kohtuullisessa määrin sekä ruokailurytmiin liittyvät asiat antavat kuitenkin pohjan oppimiseen ja opiskelusisältöön. Tästä aika usein opiskelijoiden kanssa keskustellaankin.

Ruth ja Tirronen arvioivat, että opiskelijoissa on paljon eroa siinä, kuinka harjaantuneesti kukin ohjaa omaa toimintaansa. Opiskelun suunnittelemisen solmukohdat johtuvat usein siitä, että mukavampi tekeminen vetää puoleensa.

Ajankäyttöä ei voi hallita, mutta hallinnan tunnetta voi tietoisesti kehittää.

Mari Tirronen

– Ajankäytön haasteiden taustalla on tavallisesti perusinhimillinen prokrastinaatio eli haaste aloittaa tai ylläpitää toimintaa, joka tuntuu ikävältä ensi alkuun. Silloin saattaa hommat jäädä viimetinkaan.

Joskus kesken tehtävien opiskelija saattaa eksyä esimerkiksi somen syövereihin. Mari Koukkula

Lähes poikkeuksetta jokainen opiskelija joutuu opettelemaan itsesäätelyä, jotta opinnot etenevät. Yliopistossa opiskelutaitoja voi harjoitella erilaisilla kursseilla, ja netistä löytyy opiskelijoille suunnattua apumateriaalia.

– Oppiminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä, joten aika usein oppimiseen oppimista on, että opiskelija hahmottaa itselleen hyvän opiskelurytmin, Tirronen päättää.

Ajankäytön suunnittelun ABC

Näillä neuvoilla pääset alkuun

Tutki, mihin aikasi menee ja mitä pitää saada aikaan.

Priorisoi, mitä pitää tehdä tänään, ettet ole myöhemmin pulassa.

Ota kalenteri käyttöön: milloin teet ja mitä?

Muista, että myös lepohetket on hyvä sisällyttää suunnitelmaan.

Vinkit: Itä-Suomen yliopiston opintopsykologit Mari Tirronen ja Katri Ruth

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut