Kauppias ostaa hyllyihin Tahkon matkailijoiden suosikkiherkkuja, mutta yhtä trendiruokaa hän ei ole vielä uskaltanut maistaa

Mittarissa on -27 astetta.

– Nyt ei jouda juttelemaan, putket pamahti jäähän, ja niitä pitää availla, puuhkahtaa Artomarketin kauppias Jarmo Ruotsalainen puhelimeen paukkuvassa pakkasessa.

Moninaiset ovat kauppiaan työkuvat, milloin huhkitaan jäätyneiden putkien parissa, milloin korona-ajan verottamien työvuorolistojen kimpussa.

Kun juttelemaan ehditään, myöntää Ruotsalainen olevansa mielissään Jukka Plaketin ja Artomarketin saamasta somenäkyvyydestä.

Janni Hussin hehkuttama myyjä on Nilsiän mummomagneetti, jonka vuosi on kulunut myllerrysten kourissa

– Se kertoo, että on onnistuttu porukalla tekemään juuri sitä, mikä on tarkoituskin! Jukka on loistava asiakaspalvelussa ja on hienoa, että se toteutuu myös asiakkaiden silmissä.

– Ja Jannihan ( Hussi) oli maininnut myös Tokmannin. Hyvähän se on koko kylän puolesta, että Nilsiä mainittiin. Moni tietää Tahkon, mutta ei Nilsiää.

Yhdestä suvusta töissä ollaan jo neljättä polvea.

Jarmo Ruotsalainen

Ruotsalainen muistuttaa, että palautetta on aina hyvä saada, ja kritiikistä otetaan opiksi.

– Kaikesta voi oppia ammentaa.

Monet matkailijat ovat valveutuneita siitä, mitä haluavat lomallaan syödä, ja tiettyjä herkkuja odottavat soittavat tai viestittävät kaupalle useinkin, onko siellä esimerkiksi tiettyä lihaa, erikoisoluita tai vaikka erikoiskananmunia.

– Kesällä kysytään, onko isolle porukalle ribsejä. Ja alkoholittomien oluiden sekä erikoiskivennäisvesien kysyntä on noussut. Niitä sitten otetaan valikoimiin. Jos ei saada, kerrotaan vaihtoehtoja. Se on iso juttu, että pidetään kuitenkin toiveista huolta.

Ruotsalainen on itse kasvanut kaupassa siskonsa Kati Ruotsalaisn kanssa. Hänen isovanhempansa tulivat Nilsiään vuonna 1951.

– Ukin isä piti kauppaa Lapinlahden ja Varpaisjärven rajalla. Ukki jatkoi sitä, ja tuli sitten Nilsiän keskustaan kaupanpitoon. Isäni ja hänen siskonsa Eira Taskinen olivat jo mukana toiminnassa, mutta rakennuttivat Artomarketin vuonna 1980 ensimmäisenä omana projektinaan.

Jarmo Ruotsalainen on ollut apulaisena 13-vuotiaasta lähtien.

– Kirjoitin vuonna 1991, kävin armeijan, ja kouluja käydessä olin samalla töissä. Ruokakauppiaana olen ollut isän rinnalla vuodesta 1995, mutta virallisesti isän kuoleman jälkeen, 11 vuotta.

Nyt myös Ruotsalaisen omat lapset ovat mukana kesätöissä.

– Kyllä tässä on maailman vaihtelut nähty.

Henkilökunta on tuttu.

– Meillä on ollut pitkiä työsuhteita. Yhdestä suvusta töissä ollaan jo neljättä polvea.

Ruotsalaisella on kolme lasta, 18- ja 15-vuotiaat pojat ja 13-vuotias tytär. Myös oma vaimo Sirkku Ruotsalainen on töissä kaupassa. Työasioista irti pääsee harrastuksissa. Pojat pelaavat salibandya Kuopiossa, jonne isä heitä kyyditsee.

– Pelit vievät aikaa viikonloppuisin. Ja ne reissut katkaisevat hyvin työajatukset. Olen opetellut ottamaan aikaa myös perheelle. Hyvä, että on elämässä muutakin kuin työ.

Jarmo Ruotsalainen laski Nipasen aikaan kilpaa, ja nykyisin sukset löytyvät jalkaan etenkin kevätauringon houkuttelemina.

– Olen ollut myös vapaapalokunnassa yli 20 vuotta. Nyt käyn harjoituksessa aina, kun mahdollista. Joka risaukseen en enää hyppää, mutta jos tulee isompia hälytyksiä, joissa tarvitaan käsiä, niin lähden auttamaan.

Ruotsalainen pysyy myös perässä trendiruuissa, joita pyydetään kaupan tarjontaan. Mutta yhtä hän ei ole vielä kokeillut.

– Sushia en ole vielä maistanut, vaikka kova kalamies olenkin. Wasabi vähän arveluttaa, hän nauraa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut