Australiasta lähtöisin oleva Leigh Ewin rakastaa kylmyyttä niin paljon, että hän teki Tahkolla kirveellä itselleen avannon, kun ei muuten löytänyt sellaista

Leigh Ewin nauttii niin paljon kylmästä, että hän pyysi yksityisen alueen omistajilta luvan kulkea heidän maidensa läpi tähän Espoon Kalajärvelle, jonka lähistöllä Ewin asuu. Useimmiten hän käy kuitenkin uimassa muualla. Viime viikolla hän pulahti Itämereen. Laura Oja
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Siinä vaiheessa, kun moni vetää kauluksen vetoketjut korviin ja hytisee pelkästä ajatuksesta, Leigh Ewin, 39, on jo laskeutunut avantoon ja nautiskelee jääkylmyydestä.

Näin hän toimi myös jouluna vieraillessaan Tahkolla. Ewin ei löytänyt mistään yleisavantoa, jonne pulahtaa. Niinpä hän osti kirveen, meni lähimmälle järvelle ja hakkasi avannon. Mies ui ja hekumoi.

Tahkolta ei löytynyt avantoa, joten Leigh Ewin nakutteli sellaisen itse. Leigh Ewinin kotialbumi

– Paikalliset ja matkailijat nauttivat suksilla olosta, mutten nähnyt muiden käyvän avannossa, hän huomauttaa.

– Ehkä he eivät tiedä kaikkia avantouinnin etuja? Sehän olisi niin upea luonnonvara ja antaisi niin paljon, Ewin yllyttää.

Noin 13 vuotta Suomessa asunut Ewin tietää avantouinnin edut. Hän rakastui kylmäaltistukseen niin paljon, että teki siitä itselleen harrastuksen ja toisen työn. Nyt australialaislähtöinen mies opettaa suomalaisia nauttimaan kylmyydestä ja rentoutumaan jäisessä vedessä.

– Kun aloitin kylmässä olemisen harjoittelun itsekseni vuonna 2009, sain tietää, että hollantilainen Wim Hof oli vienyt kylmälle altistumisen äärirajoille ja saavuttanut useita Guinnessin ennätyksiä.

Ewin halusi harjoitella Jäämiehenä tunnetun Hofin kanssa, joten hän meni tapaamaan miestä ja osallistui tämän koulutuksiin. Hof yhdistää opetuksiinsa kylmän altistumisen, hengittämistekniikat, mielenhallinnan ja tahdonvoiman. Ewin päätyi jäisessä vedessä olemisesta voimaa antavan Wim Hof Method -menetelmän ohjaajaksi.

– Itse nautin ymmärtäessäni, miten keho ja mieli toimivat altistuessaan kylmälle.

Leigh Ewin opettaa nyt suomalaisia nauttimaan kylmyydestä ja rentoutumaan jäisessä vedessä. Laura Oja

Ewin on vakuuttunut, että kylmä tekee meille hyvää – fyysisesti ja psyykkisesti.

– Jokainen on käyttänyt jääpussia, jos nilkka on nyrjähtänyt tai olemme muuten satuttaneet itseämme. Kylmä vähentää tulehdusta.

Avannossa käynti ehkäisee kehon tulehdustiloja. Moni on myös löytänyt avannosta helpotuksen autoimmuunisairauksiin kuten reumaan.

– On selvitetty, että vastustuskyky vahvistuu, kun kehoa altistetaan kylmään vähitellen. Lisäksi kehon rasva palaa paremmin ja ihosta tulee terveempi. Kehon solut aktivoituvat, sillä ne tavallaan kytketään päälle kylmässä, listaa Ewin.

– Parasta on kuitenkin, että siitä on hyötyä mielelle. Kun saa tehdyksi jotain "erittäin vaikeaa", se voimaannuttaa. Moni on havainnut, että avanto auttaa levottomuuteen. Joskin minulle tulee levoton olo, jos en pääse uimaan pitkään aikaan!

Ei Leigh Ewinkään oppinut nauttimaan jääkylmyydestä yhdessä hetkessä. "Ottihan se aikaa. Monesti piti painostaa itseä menemään, mutta en voinut pakottaa. Sen pitää olla jotain, mitä haluaa tehdä." Laura Oja

Ewinin mukaan kylmälle altistuminen, etenkin avantouinti, antaa mahdollisuuden oppia jotain itsestä.

– Vesi on aina samanlaista, mutta itse on erilainen eri päivinä. Harjoitin kylmässä hermostoani ja opettelin pelon hallintaa. Samalla opin sitoutumista, pysyvyyttä, ja joo, sain sisua.

Ewin vertaa kylmäaltistumisen tunnetta säikähdykseen tai läheltä piti -tilanteeseen – samat mekanismit ovat aktiivisina hermosysteemissä.

– Kun keskittyy kokonaisvaltaisesti vain rentoutumiseen, itsensä rauhoitteluun ja hengityksestä huolehtimiseen, huomaa pian, ettei siinä ole mitään pelättävää.

Ewin myöntää, ettei avannosta nauttimisen oivallus tullut yhdessä yössä.

– Ottihan se aikaa. Monesti piti painostaa itseä menemään, mutta opin, etten voi pakottaa mitään. Sen pitäisi olla nautittavaa, rauhoittavaa ja jotain, mitä haluaa tehdä. Silti yhä jotkut päivät ovat haastavampia kuin toiset riippuen omasta tunnetilastani.

Kylmyyden hallintaa voi hyödyntää myös arjessa.

– Avannossa kehittyvät sisäiset työkalut ja tekniikat, joilla voi saa parhaan sisäisen olotilan. Niitä menetelmiä voi käyttää missä tahansa pelko-, epäilys- tai muussa vaativassa tunnetilassa, joka sisällä hallitsee, Ewin huomauttaa.

Leigh Ewin uskoo, että moni lähtisi avantoon helpommin, jos ymmärtäisi, mitä kehossa tapahtuu ennen avantoon menoa, siellä ollessa ja sen jälkeen. Laura Oja

Avanto on tullut Ewinille lähes turvatemppeliksi. Siellä hän tuntee olevansa totaalisen vapaa, täysin yhtä itsensä ja luonnon kanssa.

– Haluan tuntea mudan ja maan varpaideni välissä. Rakastan katsoa ympäröivää luontoa raikkaan ilman hyväillessä kasvojani. Kun nousen vedestä, tunne on uskomaton. Koko keho on hereillä, elossa ja hyvä energia virtaa suonissa.

Sormet ja varpaat voivat olla tunnottomat, mutta Ewinin mukaan siten keho on suunniteltukin: se pitää elintärkeät elimet lämpiminä.

– Uskoisin, että moni voisi lähtisi avantoon helpommin, jos ymmärtäisi, mitä kehon sisällä todella tapahtuu ennen avantoa, siellä ollessa ja sieltä ylös noustua. Kun ymmärtää, että kehon toiminta on tilanteeseen tarkasti koreografioitu, oppii luottamaan prosessiin ja huomaamaan, kuinka paljon se itselle antaa.

"Avannossa tunnen olevani totaalisen vapaa." Laura Oja

Nyt Ewin on ohjannut Wim Hof Method -kursseja tuhansille suomalaisille.

– Yllätyin vastaanotosta, koska en tiennyt, kuinka suomalaiset suhtautuisivat siihen, että australialainen opettaa heille kylmässä olemista. Haluan ajatella, että olen ulkomaalainen, joka nauttii Suomen luonnosta sekä auttaa suomalaisia inspiroitumaan ja löytämään oman takapihansa.

Hän pitäisi mielellään kylmyyskurssin myös Tahkolla.

– Luonto on henkeäsalpaavan kaunis ja hiljaisuus ja rauha – täydellinen paikka kokea kylmäaltistus ja kylmäterapia, huokaa Ewin.

"Avannossa kehittyvät sisäiset työkalut ja tekniikat, joilla saa parhaan sisäisen olotilan. Niitä menetelmiä voi käyttää missä tahansa vaativassa tunnetilassa, joka sisällä hallitsee." Laura Oja

Espoossa asuva Ewin on tohkeissaan päästessään koskemattomaan luontoon. Tahkolla hän asui vuokramökissä, josta oli viiden minuutin kävelymatka järvelle ja vartti rinteille.

– Se oli koko elämäni toinen valkea joulu! Tahkolla oli huikeat talviset näkymät rinteiden päältä. Savossa asuvat ovat superonnekkaita, kun siellä on niin uskomaton talvisää, hän hehkuttaa.

Myös ihmisten vieraanvaraisuus jäi Ewinin mieleen.

– Pitää vielä opetella hiihtämään, että pystyn vielä joskus laskemaan alas Tahkon rinteiltä. Osaan toki murtomaahiihtoa, mutta pysähtyminen tai hidastaminen alas tullessa on vielä ongelma, hahhah!

Tahkon luonto ja rauhallisuus sopivat täydellisesti avannossa nautiskeluun, kertoo Leigh Ewin. Leigh Ewinin kotialbumi

Tahkolla tehdään jäätilanteen mukaan kaikille avoin avanto Tahko-Toursin lomakylään rantasaunan luo. Sauna on vuokrattavissa erikseen. Vastaanotto osoitteessa osoite Hirsivalkamantie 1. Lisätietoja tahkotours.fi.

Nilsiässä puolestaan on kaupungin ylläpitämä Kankaisen avantouintipaikka ( Kirkonmäentie 3 ) . Ranta on maksuton ja avantoon pääsee laiturilta, mutta pukeutumistiloihin mennään vain kulkulätkällä. Lätkän saa panttia vastaan Nilsiän asiakaspalvelupisteestä, joka sijaitsee kirjaston yhteydessä.

Lue, mitä suomalaistutkija sanoo kylmäaltistuksesta.

Leigh Ewin

Enemmän suomalainen kuin moni suomalainen

Australialaislähtöinen Leigh Ewin, 39, aikoo hakea maan kansalaisuutta.

– Olen elänyt kolmanneksen elämästäni Suomessa, voitko kuvitella?

Päivisin Ewin on Aalto-yliopiston A Grid -nimisen startup-keskuksen community manager. Hän auttaa startup-yrityksiä hoksaamaan kasvu- ja menestysmahdollisuutensa.

– Vastuullani on pitää tunnelma hauskana ja pysyä asiassa. Rakastan työskentelyä yrittäjien kanssa. Heillä on intoa, vimmaa ja suuria unelmia. Suomessa on kansainvälisestikin tunnustetut startup-näkymät.

Espoossa häntä puoleensa vetää sopiva etäisyys Itämerestä, järvet ja Nuuksion metsä.

– Muutto Suomeen oli parasta, mitä ikinä olen tehnyt. Myönnän, etten tiennyt paljoakaan maasta ennen kuin tulin tänne ja täällä oli monia kulttuurisia juttuja, joihin piti tottua. Moni niistä oli täysin päinvastaisia kuin Australiassa käyttäydyttäisiin, mutta opin näkemään positiivisen puolen ja edut kaikissa oudoissa pikkujutuissa. Ja opin jopa rakastamaan niitä.

Esimerkiksi small talk -tavan puute oli aluksi outoa.

– Mutta sehän on erinomaista: keskusteluissa ja kokouksissa mennään heti asiaan. Ja kun bussissa ei rupatella, voin kuunnella äänikirjoja tai hyödyntää sen ajan uuden oppimiseen.

Saunassa alasti oleminenkin oli uutta, mutta nyt se tuntuu jo normaalilta.

– Monet ovat sanoneetkin, että olen enemmän suomalainen kuin he itse, nauraa Ewin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut