Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiasta lähtöisin oleva Leigh Ewin rakastaa kylmyyttä niin paljon, että hän teki Tahkolla kirveellä itselleen avannon, kun ei muuten löytänyt sellaista

Siinä vaiheessa, kun moni vetää kauluksen vetoketjut korviin ja hytisee pelkästä ajatuksesta, Leigh Ewin, 39, on jo laskeutunut avantoon ja nautiskelee jääkylmyydestä.

Näin hän toimi myös jouluna vieraillessaan Tahkolla. Ewin ei löytänyt mistään yleisavantoa, jonne pulahtaa. Niinpä hän osti kirveen, meni lähimmälle järvelle ja hakkasi avannon. Mies ui ja hekumoi.

– Paikalliset ja matkailijat nauttivat suksilla olosta, mutten nähnyt muiden käyvän avannossa, hän huomauttaa.

– Ehkä he eivät tiedä kaikkia avantouinnin etuja? Sehän olisi niin upea luonnonvara ja antaisi niin paljon, Ewin yllyttää.

Noin 13 vuotta Suomessa asunut Ewin tietää avantouinnin edut. Hän rakastui kylmäaltistukseen niin paljon, että teki siitä itselleen harrastuksen ja toisen työn. Nyt australialaislähtöinen mies opettaa suomalaisia nauttimaan kylmyydestä ja rentoutumaan jäisessä vedessä.

– Kun aloitin kylmässä olemisen harjoittelun itsekseni vuonna 2009, sain tietää, että hollantilainen Wim Hof oli vienyt kylmälle altistumisen äärirajoille ja saavuttanut useita Guinnessin ennätyksiä.

Ewin halusi harjoitella Jäämiehenä tunnetun Hofin kanssa, joten hän meni tapaamaan miestä ja osallistui tämän koulutuksiin. Hof yhdistää opetuksiinsa kylmän altistumisen, hengittämistekniikat, mielenhallinnan ja tahdonvoiman. Ewin päätyi jäisessä vedessä olemisesta voimaa antavan Wim Hof Method -menetelmän ohjaajaksi.

– Itse nautin ymmärtäessäni, miten keho ja mieli toimivat altistuessaan kylmälle.

Ewin on vakuuttunut, että kylmä tekee meille hyvää – fyysisesti ja psyykkisesti.

– Jokainen on käyttänyt jääpussia, jos nilkka on nyrjähtänyt tai olemme muuten satuttaneet itseämme. Kylmä vähentää tulehdusta.

Avannossa käynti ehkäisee kehon tulehdustiloja. Moni on myös löytänyt avannosta helpotuksen autoimmuunisairauksiin kuten reumaan.

– On selvitetty, että vastustuskyky vahvistuu, kun kehoa altistetaan kylmään vähitellen. Lisäksi kehon rasva palaa paremmin ja ihosta tulee terveempi. Kehon solut aktivoituvat, sillä ne tavallaan kytketään päälle kylmässä, listaa Ewin.

– Parasta on kuitenkin, että siitä on hyötyä mielelle. Kun saa tehdyksi jotain "erittäin vaikeaa", se voimaannuttaa. Moni on havainnut, että avanto auttaa levottomuuteen. Joskin minulle tulee levoton olo, jos en pääse uimaan pitkään aikaan!

Ewinin mukaan kylmälle altistuminen, etenkin avantouinti, antaa mahdollisuuden oppia jotain itsestä.

– Vesi on aina samanlaista, mutta itse on erilainen eri päivinä. Harjoitin kylmässä hermostoani ja opettelin pelon hallintaa. Samalla opin sitoutumista, pysyvyyttä, ja joo, sain sisua.

Ewin vertaa kylmäaltistumisen tunnetta säikähdykseen tai läheltä piti -tilanteeseen – samat mekanismit ovat aktiivisina hermosysteemissä.

– Kun keskittyy kokonaisvaltaisesti vain rentoutumiseen, itsensä rauhoitteluun ja hengityksestä huolehtimiseen, huomaa pian, ettei siinä ole mitään pelättävää.

Ewin myöntää, ettei avannosta nauttimisen oivallus tullut yhdessä yössä.

– Ottihan se aikaa. Monesti piti painostaa itseä menemään, mutta opin, etten voi pakottaa mitään. Sen pitäisi olla nautittavaa, rauhoittavaa ja jotain, mitä haluaa tehdä. Silti yhä jotkut päivät ovat haastavampia kuin toiset riippuen omasta tunnetilastani.

Kylmyyden hallintaa voi hyödyntää myös arjessa.

– Avannossa kehittyvät sisäiset työkalut ja tekniikat, joilla voi saa parhaan sisäisen olotilan. Niitä menetelmiä voi käyttää missä tahansa pelko-, epäilys- tai muussa vaativassa tunnetilassa, joka sisällä hallitsee, Ewin huomauttaa.

Avanto on tullut Ewinille lähes turvatemppeliksi. Siellä hän tuntee olevansa totaalisen vapaa, täysin yhtä itsensä ja luonnon kanssa.

– Haluan tuntea mudan ja maan varpaideni välissä. Rakastan katsoa ympäröivää luontoa raikkaan ilman hyväillessä kasvojani. Kun nousen vedestä, tunne on uskomaton. Koko keho on hereillä, elossa ja hyvä energia virtaa suonissa.

Sormet ja varpaat voivat olla tunnottomat, mutta Ewinin mukaan siten keho on suunniteltukin: se pitää elintärkeät elimet lämpiminä.

– Uskoisin, että moni voisi lähtisi avantoon helpommin, jos ymmärtäisi, mitä kehon sisällä todella tapahtuu ennen avantoa, siellä ollessa ja sieltä ylös noustua. Kun ymmärtää, että kehon toiminta on tilanteeseen tarkasti koreografioitu, oppii luottamaan prosessiin ja huomaamaan, kuinka paljon se itselle antaa.

Nyt Ewin on ohjannut Wim Hof Method -kursseja tuhansille suomalaisille.

– Yllätyin vastaanotosta, koska en tiennyt, kuinka suomalaiset suhtautuisivat siihen, että australialainen opettaa heille kylmässä olemista. Haluan ajatella, että olen ulkomaalainen, joka nauttii Suomen luonnosta sekä auttaa suomalaisia inspiroitumaan ja löytämään oman takapihansa.

Hän pitäisi mielellään kylmyyskurssin myös Tahkolla.

– Luonto on henkeäsalpaavan kaunis ja hiljaisuus ja rauha – täydellinen paikka kokea kylmäaltistus ja kylmäterapia, huokaa Ewin.

Espoossa asuva Ewin on tohkeissaan päästessään koskemattomaan luontoon. Tahkolla hän asui vuokramökissä, josta oli viiden minuutin kävelymatka järvelle ja vartti rinteille.

– Se oli koko elämäni toinen valkea joulu! Tahkolla oli huikeat talviset näkymät rinteiden päältä. Savossa asuvat ovat superonnekkaita, kun siellä on niin uskomaton talvisää, hän hehkuttaa.

Myös ihmisten vieraanvaraisuus jäi Ewinin mieleen.

– Pitää vielä opetella hiihtämään, että pystyn vielä joskus laskemaan alas Tahkon rinteiltä. Osaan toki murtomaahiihtoa, mutta pysähtyminen tai hidastaminen alas tullessa on vielä ongelma, hahhah!

Tahkolla tehdään jäätilanteen mukaan kaikille avoin avanto Tahko-Toursin lomakylään rantasaunan luo. Sauna on vuokrattavissa erikseen. Vastaanotto osoitteessa osoite Hirsivalkamantie 1. Lisätietoja tahkotours.fi.

Nilsiässä puolestaan on kaupungin ylläpitämä Kankaisen avantouintipaikka ( Kirkonmäentie 3 ) . Ranta on maksuton ja avantoon pääsee laiturilta, mutta pukeutumistiloihin mennään vain kulkulätkällä. Lätkän saa panttia vastaan Nilsiän asiakaspalvelupisteestä, joka sijaitsee kirjaston yhteydessä.

Lue, mitä suomalaistutkija sanoo kylmäaltistuksesta.