Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisia koululta: Sammalselän koulun perheviesti hiihdetään jo 40. kerran

Intohimoiset Harry Potter-fanit Lotta Hassinen, Vilma Suihkonen ja Anni Kauppinen laittoivat Suonenjoen Sammalselän koulun opettajan ja perheviestitirehtöörin Juha Somerlan tenttiin tiettävästi maan ainoasta kodin ja koulun yhteistyön hengessä hiihdettävästä perheviestistä.

Lotta Hassinen harrastaa kilpahiihtoa Suonenjoen Vasamassa ja on edustanut seuraa viikkohiihtojen lisäksi maakuntaviestissä hiihtäen ja juosten. Vilma Suihkonen pelaa Suonenjoen Pallossa jalkapalloa ja Anni Kauppinen on tunnollinen koulun liikuntakerholainen.

Perheviestijoukkueessa tulee olla kolme hiihtäjää, joista vähintään yhden tulee olla Sammalselän alakoulun oppilas. Hiihtomatka on kolme kertaa 1,1 kilometriä.

Anni aloittaa kysymykset perheviestin synnystä: Miten perheviesti syntyi?

– Perheviestin historia juontaa juurensa Kärkkäälän kylälle ja koululle, jossa oli johtajaopettajana Vilho Suomela. Hän ideoi viestin, jossa Kärkkäälän kylän talot ja perhekunnat kohtasivat hiihtokisassa joka talvi. Varsinaista yhtymäkohtaa ei kouluun ollut. Sieltä Sammalselän opettaja Pertti Vainio lanseerasi perheviestin koulullemme, jolloin tuo sääntö koulun oppilaasta joukkueessa otettiin käyttöön, Juha Somerla taustoittaa.

Vilma halusi tietää faktalukuja: Kuinka kauan ja montako kertaa perheviesti on hiihdetty?

– Ensimmäinen kisa sivakoitiin vuonna 1982 ja tänä vuonna onkin juhlaviesti, 40. kerta. Vuonna 1995 oli niin lumeton ja heikko talvi, että viestimestaruudet ratkaistiin toukokuussa juoksemalla.

Lotta oli itsekin viime vuonna Vilman tavoin ensimmäistä kertaa kilpailemassa ja heti napsahti voitto siskon ja äidin kanssa. Hän päättikin kysyä järjestäjän mielipidettä siitä, mikä on perheviestissä parasta ja mukavinta?

– Hienointa on lähettää matkaan joukkueita, jotka on muodostettu kolmesta sukupolvesta, esimerkiksi mummo, koululaisen isä ja itse oppilas. Samoin jälkipelit kahviossa palkintojen jakoineen ovat myös yksi illan kohokohtia, pienimmille tosi jännittäväkin. Järjestäjänä lopputulokset eivät ole niin tärkeitä. Merkittävintä on se, että kaikilla on hauskaa.

Anni utelee, paljonko joukkueita on yleensä mukana?

– Alkuvuosina oli yli 20, nykyisellään joukkueiden määrä on keskimäärin kymmenen, mukaan mahtuisi lisääkin. 1990-luvulla otettiin mukaan toinen kilpasarja eli kaupungin muiden koulujen sarja. Iloista on se, että tapahtumalla on jatkuvuutta. Ensimmäisten ja toisten luokkien oppilaat ovat innostaneet kotijoukkoja mukaan. Korostan, että perheviesti ei ole maailman vakavin hiihtokilpailu.

Vilman perheessä ja suvulla on pitkät perinteet ja Suihkoset löytyvät tulosluettelosta ja historian alkusivuilta.

Vilmaa kiinnostaakin tulossato. Voitko mainita menestyneitä perhekuntia?

– Jalkalan suunnalta on aina tullut usein mitalijoukkueita. Haluan mainita erityisesti Nyyssöset, Sutiset, Korhoset, Kumpulaiset ja viime vuosina Pentikäiset aivan koulun vierestä ovat ensimmäisenä nyt mielessä.

Lottaa on vaivannut koronan vaikutus tulevaan kisaan.

Vaikuttaako korona perheviestiin, pääsenhän hiihtämään ja puolustamaan voittoa?

– Perheviesti rinnastetaan yleisötapahtumiin, joten jonkin verran tulee eri tavalla aikatauluttaa ja iltaa pidentää sekä lähtöaikoja sorvata. Lähtöajanhan joukkueet ovat aina saaneet valita itse noin kahden tunnin aikaikkunalla. Meillä ei koskaan ole yli 20 hiihtäjää ollut yhtä aikaa ladulla. Ei korona tapahtumaa siksi paljoa hetkauta.

Anni miettii kovasti itsekin osallistumistaan ja tiedustelee hiihtomatkaa.

Paljonko on hiihtomatka yhdellä joukkueella?

– Hiihdossa on kolme osuutta ja jokaisella potkittava matkaa 1,1 kilometriä. Niinpä joukkuetta kohden tulee 3,3 kilometriä. Teinpä sen verran tutkimus- ja arkistotyötä, että yhteensä on matkaa takana jo 1677 kilometriä. Suomi on taivallettu päästä päähän ja takaisinkin tulossa ollaan jo pitkällä. Haluan tässä kohdin kiittää kaikkia jo tähän mennessä mukana olleita.

Vilma kysyy oheisohjelmasta. Onko illan aikana muuta ohjelmaa kuin tuo kilpahiihto?

– Kahvit, pullat ja mehuakin koulu tarjoaa kaikille osallistujille. Kaikki perheet palkitaan ruhtinaallisesti, voittajajoukkueiden matkaan lähtee myös kiertopalkinto. Sen saa myös omakseen kolmesta peräkkäisestä kiinnityksestä. Jätkänkynttilät tuovat tunnelmaa, kun savun keskeltä hiihtäjät vaihtoon ja maaliin sukeltavat ja käyvät sitten pitkälleen, lyly ja kalhu kohti pimenevää taivasta, siinä on jotain.

Lotta kilpailee Suonenjoen Vasaman viikkohiihdoissa ja on edustanut Vasamaa myös maakuntaviestissä. Niinpä kysymys juuri hänen suustaan olikin kovin odotettu.

Vieläkö on perinteisen hiihtotavan kisaajia?

– Kyllä onneksi on vielä sitä oikeaa diagonaalihiihtoa. Havaintoni on, että naisilla perinteisellä tyylillä edetään miehiä useammin. Välituntilatu on koulullamme hyvin helppo, matka taittuu luisteluhiihdolla rivakasti, vaikka areenan viereinen nousu onkin ristitty tapponousuksi.

Anni, Lotta ja Vilma lausuvat yhdestä suusta:

– Kiitos haastattelusta ja onnea perheviestijärjestelyihin, kyllä me starttipaikalle tullaan.

– Kiitos oikein paljon, ei kun nyt vaan reeniä…