Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muumiolla sietää olla pukeutumisetiketti, tietää Silja Nenonen, jonka oma halloween-puku pelottaa ehkä vain ruohonleikkaajaa

Halloweenissa parasta mielestäni on juhliminen kavereiden kanssa. Halloween antaa myös syyn pukeutua joksikin.

Näin kertoo juuri Pieksämäeltä Tuusulaan muuttanut Silja Nenonen, 16.

Tänä vuonna Nenonen aikoo pukeutua golfkentäksi kavereidensa halloween-juhliin.

Halloweenina pukeutuminen on saanut alkunsa kelttien uudesta vuodesta, jota vietettiin satokauden päättymisen kunniaksi lokakuun lopulla noin 800–900 eaa. Tuolloin ihmiset pukeutuivat pelottaviin asuihin karkottaakseen pahat henget.

Nenonen on iloinen siitä, että tämä pukeutumisperinne on säilynyt. Hän myös tietää halloweenmuumion pukeutumisetiketin.

 – Jos joku pukeutuu muumioksi, niin toivottavasti vessapaperi on asetettu telineeseen oikein päin. Sen pitää tulla rullassa ylhäältä päin, hän virnistää.

Itse syön vaan valkosipulipatonkia, ehkä se auttaa.

Silja Nenonen

– Nykyään monet ihmiset käyttävät leikkimielessä valkosipulia karkottaakseen pahoja henkiä halloweenina. Itse syön vaan valkosipulipatonkia, ehkä se auttaa, hän naurahtaa.

Halloween-perinne matkasi kelttien jälkeläisten, irlantilaisten siirtolaisten, mukana Amerikkaan 1800-luvulla. Nyt halloween on Amerikassa toisiksi suurin kaupallinen juhla joulun jälkeen ja sitä vietetään lokakuun viimeinen päivä, eli 31.10.

Suomessa juhla ei ole saanut vielä niin suurta suosiota, mutta se ei estä viettämästä halloweenia. Suomessa sitä voi juhlia useampana ajankohtana joko amerikkalaiseen tapaan lokakuun viimeisenä päivänä tai sitten esimerkiksi pyhäinpäivän aattona. Pyhäinpäivän ajankohta muuttuu Suomessa vuosittain. Sitä vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina.

Maiden välillä juhlinnassa eroja on todella paljon. Amerikassa halloween on kaikenikäisten juhla, Suomessa se on enemmän lapsille, vaikka hiljalleen aikuisetkin ovat alkaneet siitä kiinnostua.

– Joitain halloween-perinteitä minulla on. Pukeutumisen lisäksi kaiverran kurpitsan, Nenonen kertoo.

Amerikassa järjestetään paljon myös erilaisia karkki vai kepponen -kiertueita halloweenin aikaan. Nenosen mielestä halloween on kiva juhla, mutta ei sen tarvitse olla yhtään isompi.

– En ikinä ole käynyt halloweenina kysymässä: ”Karkki vai kepponen?” Tämä on Amerikassa erittäin suosittua, ja sitä tehdään vähän Suomessakin, mutta ei se ole niin yleinen juttu. Eikä tarvitsekaan olla, koska meillä on jo pääsiäinen, pohtii Nenonen.

Nenosen suosikki halloween-elokuvista on Nightmare before Christmas.

– Minusta se on halloween-elokuva, vaikka jotkut pitävät sitä jouluelokuvana.

Jutun lähteinä käytetty eri nettisivustoja: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/30/pyhainpaiva-kekri-ja-halloween, https://yle.fi/uutiset/3-8422308, https://upglobal.net/fi/koe-nama-merkittavat-juhlat-usassa/, https://kotiliesi.fi/juhlat/muut-juhlat/milloin-on-halloween-2021/

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Maaninkajärven koulussa oppilaat pääsivät värikuulasotaan kouluajalla

Ärsyttävät asiat inspiroivat nuorten bändiä – kuopiolaisen Jatkoroikka666:n biiseillä on syvempi merkitys, jota kaikki eivät ehkä tajua