Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Savossa syntyy ruokahävikkiä ylivoimaisesti useimmiten tästä tuotteesta

Kuluttajaliiton valtakunnallinen kyselytutkimus paljastaa, että Pohjois-Savossa ruokahävikkiä syntyy ylivoimaisesti useimmiten keitetystä kahvista. Sen jälkeen yleisimmät hukkaan heitetyt elintarvikkeet ovat hedelmät, leipä, vihannekset ja juurekset, riisi ja pasta sekä peruna.

Pohjois-Savo kuuluu maakuntien kärkikastiin Keski-Pohjanmaan kanssa suurimpana kahvin hukkaan heittäjänä. Koko maan tuloksiin verrattaessa Pohjois-Savossa menee hieman useammin roskiin myös muun muassa naudanlihaa ja naudanlihavalmisteita, juustoa ja muita maitovalmisteita, kuten jugurttia, piimää ja rahkaa.

Muutoin pohjoissavolaisten hävikki näyttäytyy melko samankaltaisena koko maan tuloksiin verrattuna.

Kuluttajaliitto selvitti ensi kertaa valtakunnallisesti kattavalla kuluttajakyselyllä kuluttajien arvoja, asenteita ja aikomuksia ruokahävikkiin liittyen.

Pääosin vastaajien asenteet ruokahävikin vähentämistä kohtaan olivat myönteisiä ja ruokahävikin vähentäminen koettiin tärkeäksi.

Kyselytutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista on omasta mielestään onnistunut vähentämään oman taloutensa ruokahävikin määrää viimeisen vuoden aikana. Myös tulevaisuudessa suurin osa aikoo pitää ruokahävikin minimissä.

Kyselyn tuloksista löytyi jonkin verran eroja maakunnittain tarkasteltuna. Esimerkiksi hävikin vähentämiseen aiotaan tulevaisuudessa keskittyä vahvimmin Etelä-Savossa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä Kymenlaaksossa.

Sen sijaan kuluttajat Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Karjalassa eivät kyselyn mukaan olleet yhtä kiinnostuneita panostamaan hävikin vähentämiseen tulevaisuudessa.

Kahvia heitetään hukkaan Pohjois-Savon ohella erityisesti Keski-Pohjanmaalla. Suurin määrä hedelmiä joutuu hävikkiin Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä, vihanneksia ja juureksia Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Leipähävikki sen sijaan on tulosten mukaan suurta Etelä-Savossa ja Kanta-Hämeessä sekä Pirkanmaalla.

Kyselytulosten mukaan ikä ja talouden koko vaikuttavat kuluttajien hävikin määrään. Ruokahävikki näyttää olevan erityinen haaste 18–30-vuotiaille nuorille.

Tulosten mukaan kuluttajat ymmärtävät oman ruokavalion vastuullisuuden laajemmin kuin pelkkänä hävikin vähentämisenä.

Suuri enemmistö vastaajista kokee, että myös muiden asioiden tekeminen oman ruokavalion ympäristökuorman pienentämiseksi on tärkeää. Näitä ovat esimerkiksi kotimaisen järvikalan suosiminen, kasvispainotteisesti syöminen sekä satokauden kasvisten suosiminen.

Kuluttajakyselyn toteutti Kuluttajaliiton ja Hävikkifoorumi-hankkeen toimeksiannosta Kantar Public. Vastaajia oli 2176.

(14.9.2022 klo 16.10. Juttuun vaihdettu kuva)