Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy ravinnosta Mitä tehdä, kun lapsi ei syö eikä suostu edes maistamaan?

Hei! Minulla on 8-vuotias hyvin hoikka poika, joka ei syö juuri mitään. Hän on aina ollut pieniruokainen. Poika pitää lähinnä ranskalaisista perunoista ja vaaleasta paahtoleivästä. Myös banaani ja sileä jogurtti menevät. Olen yrittänyt vaikka millä keinoilla saada hänet syömään monipuolisemmin. Hän ei suostu edes maistamaan, ja jos mieleistä ruokaa ei ole tarjolla, hän jättää kokonaan syömättä. Mitä voin tehdä? T. Epätoivoinen

Hei Epätoivoinen. Kiitos kysymyksestäsi. Tilanne kuulostaa haastavalta eikä yhtä ainoaa oikeaa vastausta kysymykseen varmasti ole. Lasten ruokailun haasteet voivat tuntua turhauttavalta ja ongelmat usein vain lisääntyvät, jos lasta pakottaa syömään tai ruokailutilanteesta tulee valtataistelu.

Toisinaan sairauteen liittyy myös tukehtumisen pelkoa.

Viime vuosina monissa maissa tautiluokitukseen on otettu uusi syömishäiriö nimeltä Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID). Poikasi tilanteessa kyse saattaa olla siitä. ARFIDia sairastava välttää tietyntyyppisiä ruokia, rajoittaa ruoan määrää tai molempia. Se alkaa usein jo varhaislapsuudessa ja oirekuva voi olla moninainen. Toisin kuin muihin syömishäiriöihin, ARFIDiin ei kuuluu kehonkuvan haasteita.

ARFIDia sairastaville on tyypillistä niin rajoittunut ruokavalio, että se haittaa kasvua ja riittävää ravinnonsaantia. Ruokia valikoidaan usein esimerkiksi värin, rakenteen, ulkonäön, lämpötilan, maun tai tietyn tuotemerkin mukaan. Aistisäätelyn haasteet ovat yleisiä. ARFIDa sairastavat voivat myös olla haluttomia kokeilemaan uusia ruokia tai suorastaan pelkäävät niiden maistamista. Toisinaan sairauteen liittyy myös tukehtumisen pelkoa tai nielemisen haasteita, minkä vuoksi sairastunut ei uskalla syödä tiettyjä ruokia. Osa sairastuneista ei ole ollenkaan kiinnostunut ruoasta tai ei tunnista nälkää.

ARFIDin taustalla olevia syitä tunnetaan vielä huonosti. Joskus yksittäinen pelottava kokemus, kuten tukehtumistilanne, aiheuttaa rajoittavaa syömistä. Vaikeat allergiat varhaislapsuudessa ja niiden aiheuttamat fyysiset oireet, kuten mahakipu, tai epämiellyttävät kokemukset ruokailun yhteydessä voivat myös aiheuttaa pelkoa. Usein syy sairastumiselle jää kuitenkin hämärän peittoon.

ARFIDin hoito vaatii kärsivällisyyttä sekä sairastuneelta itseltään että läheisiltä. Apua voi hakea esimerkiksi lasten syömispulmiin erikoistuneelta ravitsemusterapeutilta. Hoidossa tärkeää on huolehtia riittävästä ravinnonsaannista, jotta normaali kasvu ja kehitys saadaan turvattua. Pikkuhiljaa harjoitellaan uusiin ruokiin tutustumista ja rohkeutta testata makuja ja rakenteita. Sairastunutta on tärkeää tukea ja kannustaa sekä auttaa syömiseen liittyvän ahdistuksen hallinnassa, ei pakottaa tai syyllistää.

Kati Laine on kuopiolainen laillistettu ravitsemusterapeutti. Osoite: kysyravinnosta@savonsanomat.fi.