Pekka Hasu kilpailee suomalaisille todella harvinaisessa lajissa – kun kepistä taistellaan, ainoa huuto kuuluu katsomosta

Pekka Hasu haluaa noustaa huipulle mas-wrestlingissä. Sami Sorasalmi

Tapio Ahlroth

Suomen nelihenkinen maajoukkue ylsi upeasti neljänneksi lajin MM-kilpailuissa vuonna 2018. Laji on mas-wrestling, jonka Wikipedia kääntää hassusti kepinvetopeliksi.

Peli kuulostaa liian leikkisältä sanalta lajille, jota siihen erikoistuneet suomalaiset vertaavat lähinnä judoon tai painiin.

Kouvolan Anjalassa asuva Pekka Hasu, 22, on yksi mas-wrestlingin noin kymmenestä suomalaisesta kilpailijasta. Etelä- ja Itä-Suomessa ei muita ole. Kilpailussa käytettäviä lautoja löytyy Porista, Koskenkorvalta ja Naantalista.

Hasu harjoittelee Ruotsinpyhtäällä Vastilan vanhassa kansakoulussa. Valmentaja, itsekin kansainvälisellä tasolla kilpaileva Juha-Vesa Jäntti, 52, tutustui lajiin seitsemän vuotta sitten ja ehosti ostamansa kiinteistön mas-wrestlingin pyhätöksi. Vastilassa on käynyt amerikkalaisia ja venäläisiä harjoitusleirillä.

– Tämä on yksi maailman parhaista paikoista treenata tätä lajia. Kaikki on mietitty laitteita myöten vimpan päälle lajia varten. Alun perin oli ajatuksena, etten halua ajaa kotoa aina 30 kilometriä kuntosalille, Jäntti kertoo.

Hasusta tuli lajin harrastaja, koska hänen vaarinsa on Jäntin hyvä kaveri. Omasta kuntosalitaustasta on jonkin verran hyötyä, mutta ei kuitenkaan suurta etua.

Minua motivoi kehittyminen ja kilpailukokemusten hankkiminen.

Pekka Hasu

– Kuntosali oli kehonmuokkaustreeniä. Tässä lajissa vaaditaan notkeutta, liikkuvuutta ja räjähtävyyttä. Niitä en salilta aikoinaan hakenut, Hasu sanoo.

Huipputasolla ”kepinvetopelikin” on tekninen ja taktinen laji, jossa ratkaisut tehdään korvien välissä. Sami Sorasalmi

Jäntti tähdentää, että osa kilpailijoista luulee yhä voiman olevan ratkaiseva tekijä mas-wrestlingissä. Huipputasolla ”kepinvetopelikin” on tekninen ja taktinen laji, jossa ratkaisut tehdään korvien välissä.

Jäntin kertoman esimerkin mukaan voimanoston maastavedossa 370 kiloa kiskova ottelija on hävinnyt mennen tullen vastustajalleen, jonka tulos maastavedossa on 300 kiloa. Jos ei ole herkkyyttä ja räjähtävyyttä aloituksessa, on auttamatta lirissä.

– Otteella on iso merkitys. Jos sen valitsee väärin, yleensä häviää. Tasaisessa parissa voima ei ratkaise, vaan yleensä fiksumpi voittaa.

Otteella on iso merkitys. Jos sen valitsee väärin, yleensä häviää.

Juha-Vesa Jäntti

Neljässä vuodessa lajinomaista voimaa ja otevoimaa treenannutta Hasua kiehtoo mas-wrestlingissä juuri ihan jokin muu kuin voimalla ja haballa pullisteleminen.

– Tässä otetaan miehestä mittaa satuttamatta toista. Minua motivoi kehittyminen ja kilpailukokemusten hankkiminen, ei niinkään voittaminen.

Itämaisista kamppailulajeista tutut kumarrukset ja vastustajan kunnioittaminen ovat kiinteä osa mas-wrestlingiä. Kielenkäyttöäkin on säädelty. Kun kepistä taistellaan, ainoa huuto kuuluu katsomosta.

Pekka Hasu kilpaili ensimmäisen kerran Moskovassa vuonna 2017. Tuloksena oli heti hulppeasti kakkossija. Sen koommin Sippolan koulukodin ohjaaja ei olekaan kilpaillut.

Keskiviikkona aamuyöstä hän lentää Turkin Istanbuliin World cupiin, jossa Suomen edustajat ovat Hasu 90-kiloisten sarjassa ja Jäntti 80-kiloisten sarjassa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomi oli saamassa World cupin Pyhtäälle, mutta korona puuttui peliin. Kotikisat olisivat luonnollisesti lisänneet lajin näkyvyyttä ja tunnettuutta. Hasu antaa asialle oman panoksensa Instagramissa, jossa hänellä on toistaiseksi noin 580 seuraajaa maswrestling_fin-tilillään.

– Sponsorit mahdollistavat matkustamiseni Turkkiin. Osasin koronatilanteessa varautua siihen, että kisat siirtyvät. Oikeastaan ihan hyvä näin, sillä pääsin valmistautumaan enemmän. En olisi ollut sellaisessa iskussa kuin nyt, jos kisat olisi pidetty alkuperäisen aikataulun mukaan.

Tavoitteekseen Istanbuliin Hasu on asettanut sen, että ”ei olisi ainakaan viimeinen”.

Mikä laji?

Mas-wrestling

Venäjän federaation alueelta Jakutiasta, Sahan tasavallasta kotoisin oleva mas-wrestling testaa nopeutta, voimaa, ketteryyttä ja otevoimaa.

Kaksi painijaa asettuu istumaan lattialle vastakkain jalat välipuuta vasten ja ottaa otteen kapulasta.

Tuomarin käskystä ”belem” ottelijat saavat kiristää otetta.

Kun kapula on ottelijoiden keskellä, ottelu alkaa tuomarin sanoessa ”che”.

Painijat yrittävät vetää kepin pois vastustajan kädestä tai vetää vastustajan välipuun yli. Kilpailijoiden jalat ovat välipuuta vasten.

Kädet eivät saa koskettaa lautaa. Jalkojen siirtäminen lautaa vasten on sallittu.

Ottelusta etenee jatkoon kahdella voitolla.

MM-kisoissa Jakutia menee ihan sekaisin

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut