Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nepalilainen kiipeilijä on kiivennyt ainoana kaikille "kasitonnisille" vähintään kahdesti: "Teen vain työtäni"

Maapallon kaikkien 8 000 metriin kipuavien vuorten valloittaminen on urakka, johon harva kokenutkaan kiipeilijä yltää. "Kasitonnisia" on maailmassa 14, ja alle 50 ihmistä on noussut niille kaikille, joukossa suomalainen Veikka Gustafsson.

Nepalilainen Sanu Sherpa on ainoa ihminen, joka on kiivennyt jokaiselle kasitonniselle vähintään kahdesti. Saavutus varmistui 21. heinäkuuta, kun Sherpa kipusi Pakistanissa Gasherbrum II:lle, jonka huippu on 8 035 metrissä. Hän avusti japanilaisen asiakkaansa vuoren huipulle.

– Saavutukseni ei ole mitenkään mahdoton. Tein vain työtäni, 47-vuotias Sherpa kertoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Vuorikiipeilyn Sherpa aloitti kantajana ja keittiöapulaisena. Hän nousi ensimmäiselle 8 000 metriin kohoavalle vuorelleen Cho Oyolle vuonna 2006 eteläkorealaisten kiipeilijöiden ryhmän kanssa.

– Minulla oli silloin sellainen olo, että korealaiskiipeilijät eivät pääse huipulle. Minun oli pakko päästä, sillä en olisi saanut töitä, jos en olisi palannut onnistujana, Sherpa sanoi.

Nepalilaiset vuorikiipeilyoppaat ovat Himalajan vuoristossa kiipeilybisneksen selkänoja. He kantavat valtaosan kiipeilijöiden tavaroista ja ruuista, huolehtivat köysistä ja korjaavat vuorille asetettuja tikkaita.

Kilometrien korkeudessa työskenteleminen on elimistölle raskasta, sillä happivaje uhkaa. Vuosittain keskimäärin 14 ihmistä kuolee yrittäessään nousta kahdeksan kilometrin korkeuteen Nepalissa. Kolmasosa kuolleista on paikallisia oppaita ja kantajia.

– Olen nähnyt useita ruumiita noustessani vuorelle tai palatessani sieltä, Sherpa sanoi.

Hänen ammattinsa tarjoaa leivän kahdeksanhenkiselle perheelle. Karjankasvatuksella ja maanviljelyksellä perhettään elättänyt Sherpa aloitti vuorilla vasta 30-vuotiaana huomattuaan, että monet vähemmän fyysiseen työhön tottuneet palasivat onnistuneesti vuorilta.

Maailman korkeimmalle huipulle Mount Everestille Sherpa on kiivennyt seitsemän kertaa. Perhe yrittää saada hänet lopettamaan kiipeämisen, mutta Sherpa empii.

– Mitä muuta tekemistä olisi kuin kiipeäminen? Ei ole muuta ammattia, Sherpa sanoi.